+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Atestační lavinový kynologický kurz

Na boudě Klínovce v srdci Krkonoš právě probíhá atestační lavinový kurz psovodů HS.

Atestační lavinový kynologický kurz
Ilustrační foto

V pondělí v dopoledních hodinách jsme se sjeli u stanice Horské služby ve Strážném. Pejsci natěšení, neboť už tušili, že následujících pár dní bude patřit jim. My psovodi už o trochu méně, neboť jsme věděli, že nás žádná dovolená nečeká. Ani předpověď počasí nevypadala růžově. Tento den se převážně připravovaly pracoviště. S jedním pracovištěm nám pomohla rolba, která vytvořila umělou lavinu. V ní se vyhloubilo několik děr. Další pracoviště se budovalo pod boudou Klínovka a poslední u chaty Výrovka. V odpoledních hodinách jsme se pustili do cvičení a spojili ho s poslušností a socializací.

Úterý začalo poslušností v 7 hodin ráno, vyvenčením a krátkou socializací. I počasí nám přálo a přes vítr a zimu se nám alespoň ukázalo sluníčko. Po snídani se rozdělila družstva. K nim se přidělila zkušební komise a začal maraton cvičení. Někteří se šli schovat do děr a ostatní je zaházeli. Pak vypustili pejska na lavinu a po vyhledání a vykopání se vyměnili. Mohu vám říct, že si nevyberete, zda je lepší 5 hodin házet lopatou, nebo být zakopaný v tmavé sněžné díře. Ale na druhou stranu nás tato práce baví a je potřeba.

Dnešní středeční ráno nám počasí opět ukázalo, jaké umí na horách být. Zima, silný vítr, sněžení, no prostě typické podmínky při ostré akci. Začali jsme poslušností a po snídani se opět vydali na pracoviště, prověřit naše čtyřnohé záchranáře. Každý pejsek našel všechny figuranty. Ve chvíli, kdy selžou moderní přístroje, nebo dotyčný v lavinovém terénu vůbec lavinový vyhledavač nemá, jsou jednou z posledních a hlavně rychlých nadějí oni. Když bude potřeba, jsou připraveni.

Právě nyní probíhá cvičná lavinová akce za dozoru lavinových preventistů a zkouška z práce s lavinovým vyhledávačem a orientace v terénu. V pozdním odpoledni pak proběhne ve stejném místě cvičná lavinová akce členů HS pro střední a východní Krkonoše.

Kurz končí ve čtvrtek odpoledne.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí