+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Kurz lavinových preventistů v Jižním Tyrolsku

Rádi jsme využili pozvání místních lavinových pracovníků a vyrazili jsme, lavinová komise HSČR, do Jižního Tyrolska načerpat nové poznatky a porovnat lavinovou prevenci u nás a v Itálii.

Kurz lavinových preventistů v Jižním Tyrolsku
Měření stability pomocí ECTestu a kluzného bloku ve výšce 2 800 m/n/m.

První cesta vedla do centra lavinové prevence v Bolzanu. Měli jsme možnost pozorovat práci týkající se lavinového nebezpečí v jedné z nejnebezpečnější oblastí Alp. Byli jsme seznámeni se zpracováváním meteo dat z automatických meteo stanic a jejich následné zapracování do lavinové předpovědi. Vyměnili jsme si vzájemně poznatky ohledně vyhlašování stupně lavinového nebezpečí a Italské kolegy zajímal systém v ČR. Hlavním rozdílem je samozřejmě velikost a rozloha pohoří a tím i častější nehodovost. Z toho důvodu mají místní zaměstnanci na starosti pouze laviny. Stejně jako u nás je důležitá úzká spolupráce s integrovaných záchranným systémem a dispečinkem 112.

Ve večerních hodinách jsme se přesunuli do oblasti Ahrntal ležící severovýchodně od Bolzana. Následující den byl zaměřen na testování nového lavinového vybavení (sond, lopat a lavinových vyhledavačů). Ve středu a ve čtvrtek jsme pod dohledem místního horského vůdce Mathiase Hofera a lavinového specialisty Lucase Rastnera vyrazili na túru. V rámci dne nám bylo přednášeno o správném vyhodnocení túry, provedl se rozšířený kompresní test a klouzavý blok a vyhodnotili jsme sněhový profil. Potvrdil se nám stupeň lavinového nebezpečí 2. Krásné počasí umožňovalo natáhnout výcvik do odpoledních hodin, ale z toho důvodu hrozil pád lavin na jižních svazích, do kterých celý den svítilo slunce.

V pátek jsme se přesunuli do centra lavinové prevence v Innsbrucku. Přednáška předního evropského lavinového specialisty Patricka Nairze nás velmi zaujala. Jak už nám říkali kolegové v Bolzanu, nejdůležitější je úzká spolupráce alpských států a rychlé sdílení informací ohledně lavinových výstrah.

Kolegové z Itálie a z Rakouska přijali pozvání a zúčastní se mezinárodního lavinového kurzu příští rok v Krkonoších.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí