Úmrtí cyklisty pod Poledníkem

Šumava, 8. srpna 2018 – Šestapadesátiletý muž z Rakouska dnes dopoledne zkolaboval během výletu na horském kole několik metrů pod vrcholem Poledníku.

Úmrtí cyklisty pod Poledníkem

První informace o události se dostala členům Horské služby ze stanice v Prášilech prostřednictvím SMS zprávy aplikace Záchranka krátce po čtvrt na jedenáct. „Ihned jsem vyrazil v terénním automobilu a cestou volal dispečink linky 155 Plzeňského kraje. Jeho operátor mi řekl, že muž je bez známek života, ale nedošlo k úrazu po pádu z kola,“ popsal okolnosti výjezdu Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že cyklista prý zastavil, postěžoval si na nevolnost a svezl se na zem.

Na místě už několik dalších cyklistů a turistů provádělo laickou resuscitaci. „Pacienta jsem si od nich převzal a okamžitě nasadil Automatický externí defibrilátor. Ten však nedoporučil ani jeden výboj, protože i přes naši snahu obnovit pánovi srdeční činnost nedošlo ani k náznaku zlepšení stavu,“ uvedl k resuscitaci Petr Pospíšil ml. Dodal, že asi dvacet minut po jeho příjezdu doletěl na Poledník vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní.

Posádka vrtulníku na místě přistát nemohla, proto pomocí palubního jeřábu spustila k pacientovi lékařku se záchranářkou. „Lékařka muže ihned zaintubovala a nasadila přístroj Lucas, který provádí sám automaticky nepřímou masáž srdce. Všechny snahy ale byly marné a krátce po jedenácté byla paní doktorka nucena konstatovat smrt,“ řekl Petr Pospíšil ml. a doplnil, že zesnulého cyklistu si pak převzala Policie ČR.

„Apeluji na všechny návštěvníky našeho pohoří, zejména pak na cyklisty, aby v současném klimatu nepřeceňovali své síly. I na vrcholcích hor panují silná horka a pokud má někdo dispozice k náhlé srdeční příhodě, měl by být opatrný a volit snazší trasu,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj za současných podmínek riskují především starší lidé, zejména s nadváhou a osoby, které trpí problémy s krevním tlakem.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]