+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Evakuace 100 lidí z lanovky

Orlické hory, 17. ledna 2019 – Strom, obalený hustou pokrývkou těžkého sněhu, spadl dnes odpoledne na lanovou dráhu na vrchol Bukové hory, cestující museli být evakuováni.

Evakuace 100 lidí z lanovky
Foto z dnešní evakuace z lanové dráhy

Informace o nehodě se dostala záchranářům HS ve tři čtvrti na jednu přímo od svědků pádu stromu a poté i od provozovatele lanovky. „Ihned jsem vyjel na místo s potřebnou technikou, abych strom odřezal a lanovou dráhu tak uvolnil. Kmen ale zasáhl a strhl jedno z lan, naštěstí to, které jelo dolů a tím pádem na té straně necestovali žádní pasažéři,“ uvedl k okolnostem evakuace Luděk Abrahám, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Záchranáři ihned zorganizovali záchrannou akci pro přibližně stovku lidí, kteří jeli směrem k vrcholu. „Ti všichni na lanovce uvízli, takže jsme zapojili dvanáct našich členů z Orlických hor i Jeseníků, aby postupně cestující dostali na zem. My jsme je spouštěli pomocí lanové techniky a k tomu nám asistovaly dva vrtulníky Policie ČR. Zasahovali také členové Hasičského záchranného sboru,“ popsal evakuaci Luděk Abrahám s tím, že kolem čtvrté byli všichni cestující bez zranění a v pořádku evakuováni.

Nehoda byla zřejmě způsobena masou sněhu, který nyní pokrývá stromy v celé oblasti hor. „Místy tak proto, a také vlivem prudkého nárazového větru, dochází k lámání větví a někdy i kmenů. Dnešní událost je ojedinělá, ale upozorňuji návštěvníky pohoří, aby dávali při túrách pozor a nezdržovali se v hustě zalesněných místech,“ doplnil Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory.

 

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí