3. stupeň lavinového nebezpečí
3. stupeň lavinového nebezpečíkritická/nejzrádnější situace
Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí
Námrazové jevy: ledovka a náledí

Těžké zranění ženy a dítěte při snowtubingu

Krušné hory, 16. února 2019 – Sedmatřicetiletá žena a její čtyřletá příbuzná v Dolní Moldavě dnes odpoledne vylétli při snowtubingu z dráhy a narazily do stromu, pro ženu letěl vrtulník.

Členové HS na Bouřňáku dostali výzvu kolem čtvrté s tím, že na místě nehody leží žena s velmi vážným zraněním. „Byli jsme na místě během několika málo minut a zjistili, že dítě už odvezli do horské chaty. Po následném vyšetření se ukázalo, že holčička naštěstí vyvázla jen s několika drobnými odřeninami, přesto jsme ale doporučili návštěvu lékaře,“ uvedl Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že žena měla tolik duchapřítomnosti, aby dítě před nárazem vystrčila na sníh.

Na rozdíl od holčičky na tom byla paní podstatně hůř. „Měla za sebou krátké bezvědomí a stěžovala si na silnou bolest v hrudníku i hlavy. Podstatné ale bylo, že zároveň krvácela z uší a nosu. To nasvědčovalo vážnému poranění hlavy a zřejmě i nějakému vnitřnímu zranění. Proto jsme si ihned vyžádali pomoc vrtulníku Letecké záchranné služby z Ústí na Labem,“ popsal situaci zraněné ženy Jan Mach.

Když vrtulník přilétl, jen krátce zastavil nad místem nehody, aby vysadil leteckého záchranáře a lékaře LZS. „Spolupráce s nimi byla naprosto skvělá a velice rychlá. Jakmile vyskočili, převzali si pacientku a stabilizovali ji. Pak jsme ji společně připravili k transportu. Vrtulník opět jen krátce přisedl, zraněnou jsme bleskově naložili, posádka naskočila a žena mohla ihned pokračovat k dalšímu ošetření,“ uvedl k záchranné akci Jan Mach.

„Snowtubing je jeden z poměrně nových zimních sportů. Jde o sjezd na nafukovacím kruhu se sedátkem uprostřed. Faktem je, že taková věc je naprosto neuřiditelná a když jezdec nemá bezpečnostní přilbu, právě, jako ji neměla ona žena, velice riskuje,“ komentoval nehodu Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že brát na snowtubing malé dítě je pak naprostý nerozum. Varoval všechny zájemce o tuto kratochvíli, aby nepodceňovali nebezpečí, jezdili opatrně a jen tam, kde je dráha vhodně zabezpečena před vylétnutím z dráhy, a vždy používali bezpečnostní prvky.

Foto z dnešního zásahu:

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
ICAR
Záchranka
Mapa horské služby
Desatero zásad bezpečného chování při pohybu v horském terénu
Deset zlatých pravidel pro pohyb ve volném terénu
10 pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích

Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2013