+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pátrání po ztracené houbařce v rašeliništích

Krušné hory, 24. srpna 2019 – Po třiasedmdesátileté ženě, která si vyšla v nevhodné obuvi a s pejskem na houby, pátrali včera v podvečer členové HS, policisté i hasiči.

Pátrání po ztracené houbařce v rašeliništích
Foto ze včerejšího zásahu

Pohřešování nahlásila dcera ztracené paní, která na ní marně čekala u zaparkovaného auta na kraji Božího Daru. „Podle jejích informací šla maminka jen v žabkách na kraj lesa na houby a sebou měla malého psa. Zpět ale už nedorazila, takže jsme hned začali uvedenou lokalitu prohledávat částečně pěšky a částečně na terénních čtyřkolkách a v autech,“ popsal okolnosti pátrání Jan Šimeček, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Pátrání bylo zpočátku neúspěšné a podle všeho to vypadalo, že se žena vydala do prostoru rašelinišť. „Požádali jsme pak o spolupráci Policii ČR a Hasičský záchranný sbor. Policisté přivezli dva psy a psovodi se ještě před námi vydali na stezky, které vedou rašeliništi a v létě nejsou příliš schůdné. Našich 13 záchranářů společně s hasiči a dalšími policisty pak utvořilo rojnici,“ uvedl Jan Šimeček.

Vzhledem k tomu, že ani prohledávání těžkého terénu nepřineslo pozitivní výsledek, povolali policisté vrtulník s termovizí. „Ten ale létal nad rašeliništi asi pět minut, když nás turisté, kteří věděli, koho hledáme, upozornili, že paní spatřili na kraji silnice za prohledávaným prostorem. Byla v pořádku, když zabloudila, snažila se využít cest mezi rašelinou a postupně se vymotala,“ doplnil Jan Šimeček.

„Každý rok v průběhu houbařské sezóny jsme nuceni vyhlásit několik pátracích akcí. Obvykle se jedná o seniory, kteří u sebe nemají mobil, a často jsou také nevhodně vybaveni a obuti. Někdy dokonce dochází i ke zbloudění houbařů z řad místních obyvatel,“ komentoval akci Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že především v okolí Božího Daru by houbaři, ale i turisté, měli dát pozor právě na nebezpečná místa v rašeliništích.

Fotografie z akce:

Záznam pohybu záchranářů z vyhledávacího systému GINA:

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí