Dva souběžné zásahy v Beskydech

Beskydy, 3. listopadu 2019 – U kolapsu ženy v oblasti Velkého Javorníku a pádu staršího turisty do koryta Frankova potoka u Morávky dnes zasahovali záchranáři ze tří stanic HS zároveň.

Dva souběžné zásahy v Beskydech
Foto z dnešního zásahu

K prvnímu výjezdu vyzval beskydskou HS dispečink Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. „Ihned jsme vyslali hlídku z Pusteven a ti poté asistovali zdravotníkům ZZS při prvotním ošetření pacientky. Jen pár chvil poté jsme dostali další výzvu k zásahu u muže, který si zřejmě při pádu do potoka způsobil zlomeninu dolní končetiny,“ popsal okolnosti dnešních záchranných akcí Marcel Svoboda, dispečer Horské služby Beskydy.

K druhému případu vyslal dispečer záchranné týmy ze stanic Javorový a Frýdlant nad Ostravicí. „Předem jsme věděli, že jde o těžko přístupné místo a vše ještě zkomplikovalo turistovo zranění. Ukázalo se totiž, že po uklouznutí na mokrých kamenech došlo ke zlomenině v krčku. To je velice bolestivé a tak jsme vzhledem k tomu a obtížnému terénu požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ uvedl Marcel Svoboda.

Horští záchranáři byli s posádkou vrtulníku domluveni, že záchranu zraněného turisty provedou z tzv. podvěsu. „Pilot ale třikrát oblétl místo zásahu a nakonec byl nucen kvůli silným poryvům větru poodlétnout a přistát na louce asi půl kilometru od místa nehody. Lékař a záchranář LZS tedy dorazili k pacientovi po zemi a převzali si jej. Pak naši členové muže vytáhli z hlubokého koryta a vozidlem HS ho transportovali k čekajícímu vrtulníku,“ doplnil Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy s tím, že šlo opět o dokonalou ukázku koordinace HS a zdravotnických záchranářů.

Bližší informace: Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]