Pád lezce ze skály pod Ořešníkem

Jizerské hory, 4. října 2020 – Třiašedesátiletý lezec dnes odpoledne spadl, i přesto, že měl údajně dobré zkušenosti, ze skály Zahradní stěna pod Ořešníkem a těžce se zranil.

Pád lezce ze skály pod Ořešníkem
Foto z dnešního zásahu

Milovník skal nelezl sám, ale ještě s dalšími dvěma zkušenými kolegy, kteří okamžitě zalarmovali záchranáře. „K nehodě došlo v dost obtížném terénu a pán utrpěl pro transport nepříjemná poranění. Zjistili jsme, že má otevřenou zlomeninu pažní kosti, polámaná žebra a mnoho dalších oděrek. Zdálo se, že naštěstí nedošlo ke zranění hlavy či páteře,“ komentoval stav zraněného Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Vzhledem k povaze poranění zamířil do hor kromě posádky sanitního vozu i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. „My jsme muže ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a šetrně přenesli ze skalního terénu k našemu terénnímu vozu. Tím jsme jej pak převezli k čekající sanitce a ta posléze k vrtulníku. Lékař posádky LZS si pak zraněného převzal a vrtulník ho transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ upřesnil Tomáš Prchal.

Na rozdíl od deštivého prodlouženého víkendu přilákalo slunečné a teplé počasí do Jizerských hor v tuto sobotu a neděli větší množství návštěvníků. „Mezi nimi i dost lezců, které zajímají naše proslulé skalní terény. Ale jak je vidět, i dostatek zkušeností neznamená automaticky stoprocentní bezpečí. V tomto případě lezec zřejmě zapomněl, že po nočním dešti je skála mokrá a uklouzl,“ doplnil s varováním přistupovat ke skalám s rozumem a neriskovat René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]