+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kynologická rallye a atesty slovenské kynologické brigády

Naši psovodi se zúčastnili kynologických atestů a závodů slovenské horské záchranné služby v Západních Tatrách.

Kynologická rallye a atesty slovenské kynologické brigády
Ilustrační foto

Už tradičně jsme přijali vřelé pozvání od slovenské horské záchranné služby a naši psovodi absolvovali ve dnech 20.-24. září tamní kynologické atesty zakončené kombinovaným závodem, tzv. „Kynologickou rallye“.

Především díky dlouholeté a časté spolupráci jsou naše a slovenské atesty velmi podobné. Ve čtvrtek dopoledne proběhla aktivace psů krátkým cvičením a po obědě se vše naplno rozběhlo. Psovodi, kterých je nyní na Slovensku atestovaných 25, byli rozděleni do 3 skupin a posláni na svá stanoviště, kde museli úspěšně splnit danou zkoušku.

Jednalo se o pátrání v horském terénu, kde byla každému psovodovi přiřazena plocha a tu musel pomocí GPS propátrat a najít všechny potenciálně ztracené. Druhé stanoviště se nazývalo „Lampiony“. Psovod dostal GPS souřadnice bodu s umístěným lampiónem, a musel propátrat okruh 100m. Na třetím stanovišti byly mrtvolné pachy. Zde je zřejmé, co se bylo úkolem. Narozdíl od nás, českých psovodů se psy, musí slovenští psi označit mrtvolný lidský pach. Každé ráno v 7 hodin proběhla také zkouška z poslušnosti psů.

Atesty byly zakončeny kynologickou rallye. Jedná se o závod, kde se všechny disciplíny spojí a přidá se k nim navíc běžecká časovka do vrchu, a zkouška ze zdravovědy. Bohužel počasí nepřálo a trasa závodu musela být zkrácena, neboť na vrcholcích začalo sněžit. Celá trasa vedla v Račkové dolině, foukal silný vítr a pršelo. Psům ale toto počasí vyhovovalo více jak 30ti stupňová vedra.

Krom hromady zkušeností jsme si přivezli ze Slovenska i dobré výsledky. Psovod Honza Hepnar se psem Casim vyhráli časovku, a celkově se tak umístili na 5. místě. Psovod Ondra Zeman vystoupal ještě o stupínek výše, a skončil celkově na krásném 4. místě.

Fotogalerie

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí