+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Atesty psovodů v Krkonoších 2014

Ve dnech 17. - 19. 10.2014 se v okolí Pece pod Sněžkou konala podzimní část atestů Kynologické brigády Horské služby ČR. Zkoušky se zúčastnilo 11 psovodů HS.

Atesty psovodů v Krkonoších 2014
Ilustrační foto

Během atestů byla prověřena schopnost psovodů a jejich psů bezpečně vyhledat pohřešované osoby v náročném horském terénu při denním i nočním hledání. Prověřovala se orientace v terénu, práce s navigačními systémy i mapou, souhra a spolupráce jednotlivých psovodů. Pátrání na horách bývá často mnohahodinové, někdy i několikadenní, prověřovala se tedy i vytrvalost.

Při páteční části atestů měli psovodi za úkol vyhledat v rozsáhlém terénu ztracené osoby. K dispozici jsme měli 18 figurantů. Ti se po nalezení opakovaně přesunovali do dalších nepropátraných sektorů. Během dne tak byli nalezeni 3 - 4 krát. Psovodi začali pátrat v 11:00 a s malými přestávkami pokračovali do 23 hodin.  Druhý den pak museli psovodi vyhledat ztracené osoby v rozpadlém objektu na Černé hoře. Prokázala se tam schopnost psů pohybovat se v nebezpečném a psychicky náročném prostředí. Odpoledne následovala zkouška poslušnosti.

První část atestů úspěšně absolvovalo 8 psovodů. Pro získání profesní kvalifikace musí psovodi se svými psy podstoupit a úspěšně absolvovat ještě zimní část, ve které se prověří jejich schopnosti ve vyhledávání v lavinách.    

Náročnost atestů výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí. Zvláštní poděkování proto patří všem, kteří se podíleli na organizaci pátrání ve volném terénu, zejména pak „ztraceným“ figurantům, kteří ve vytrvalém a vydatném dešti trávili i několik hodin.

Rozhodčími byli zástupci Policie ČR mjr. Bc. Roman Končel a vedoucí oddělení služební kynologie v Hradci Králové mjr. Bc. Radek Laušman, dále František Schejbal, člen Odborné kynologické komise HZS ČR a Monika Pospíšilová, vedoucí Záchranné brigády kynologů Plzeňského kraje, která vedla zkoušku poslušnosti. O fotodokumentaci se postarala Ing. Ivona Svobodová, Ph.D., která se spolu s několika studentkami České zemědělské univerzity v Praze již několikátým rokem aktivně atestů účastní. Výsledky výcviku členů kynologické brigády HS při atestech sledoval i Mgr. Jiří Brožek, náčelník HS ČR. Všem jmenovaným patří naše uznání a dík za pomoc a podporu našich psovodů a psů.

Poděkování patří i personálu Lyžařské boudy, díky kterému měli všichni účastníci podzimních atestů kvalitní zázemí.  

Navzdory nepříznivému počasí a náročnosti atestů jsme si vše užili v příjemné atmosféře a již se těšíme na další setkání.

Fotografie si můžete prohlédnout zde.

Poznámka: Atesty v loňském roce proběhly v Jizerských horách a pěkný článek o jejich průběhu napsal do časopisu Fauna Josef Růžička.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí