+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mezinárodní závody HS Krkonoše 2017

Ve dnech 6. – 7. 4. 2017 proběhl ve Špindlerově Mlýně 39. ročník Mezinárodní soutěže Horské služby v Krkonoších. Závody se pravidelně pořádají jako Memoriál Štefana Spusty a Jana Messnera, kteří v roce 1975 zahynuli při záchranné akci na Sněžce a stali se tak prvními záchranáři, jenž obětovali své životy pro záchranu ostatních.

Cílem této akce  bylo prověření zdatnosti a dovedností členů Horských služeb nejen z České republiky, ale i našich kolegů ze zahraničí. Letos se s českými horskými záchranáři přijeli utkat také borci ze Slovenska a z Polska.

Záštitu nad 39. ročníkem Mezinárodní soutěže Horské služby v Krkonoších udělila ministryně pro místní rozvoj České republiky Ing. Karla Šlechtová, která zastupuje zakladatel Horské služby ČR, o.p.s. Hlavním partnerem závodů byla Slavia pojišťovna a.s. Dalšími sponzory byly: Skiareál Špindlerův Mlýn, společnost Outdoor Distribution s.r.o., Norskamoda.cz, společnost Tilak a.s., HUDYsport a.s. a Královehradecký kraj.

Mezinárodní závody HS Krkonoše 2017
Ilustrační foto

Ve čtvrtek v 9 hod odstartoval první den závodů, tedy terénní etapu na Medvědíně, pan MUDr. Přemysl Sobotka, který je již řadu let příznivcem Horské služby ČR a nyní působí na pozici náměstka hejtmana Libereckého kraje. Na startu se shromáždilo celkem 28 dvoučlenných družstev, která vyrazila vstříc závodům po červené sjezdovce na Medvědíně.

Dle zpětných vazeb závodníků můžeme již dnes konstatovat, že terénní etapa letošního ročníku byla o něco náročnější než v předchozích letech. Terénní etapa pro dvoučlenná družstva letos vedla oblastí Medvědína, dále přes Labský důl a Kotelní jámy s celkovým převýšením 1 700 m v celkové délce 24 km. Součástí čtvrtečního závodu byla dále časovka a obří slalom. Časový limit etapy byl vyhlášen v délce 4 – 4,5 hod, který žádné družstvo nepřekročilo.

Následující den byl pro závodníky připraven obří slalom, který absolvovali se svoznými prostředky. V poslední části závodu čekala na družstva disciplína v ošetření zraněných. U této disciplíny byli závodníci hodnoceni profesionálními lékaři. Žádné z 28 družstev nedostalo trestné body za daná ošetření.

V pátek odpoledne proběhlo ve Svatém Petru vyhlášení vítězů terénní etapy, dále vítězů obřího slalomu a ošetření a vyhlášení vítězů celého závodu. Speciální cenu za ošetření, stejně jako v předchozích letech, předávala společnost Český červený kříž.

V letošním ročníku závodů byla mimořádně vyhlášena také cena „Fair - play“, pro závodníky z Jizerských hor, kteří byli administrativní chybou zařazeni do jiné věkové kategorie než skutečně patřili. Závodníci na toto pochybení upozornili sami a tím přišli o možnost výhry.

Ceny vítězům předávali zástupci partnerů, sponzorů, přátel a příznivců Horské služby, jimiž jsou pan Mgr. Lukasz Kryński – ředitel odboru kabinetu na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, pan Mgr. Karel Waisser – generální ředitel Slavia pojišťovny a.s., dále MUDr. Přemysl Sobotka - náměstek hejtmana Libereckého kraje, zakladatel společnosti Tilaku pan Roman Kamler nebo pan Jiří Fidrant – zakladatel společnosti Norskamoda.cz a jiní.

Doufáme, že si všichni závody užili i přes nevlídné počasí a prověření zdatnosti členů Horských služeb bylo dáno zadostiučinění.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem zúčastněným letošního ročníku závodů! Speciální poděkování patří všem, kteří se podíleli na organizaci 39. ročníku Mezinárodní soutěže Horské služby v Krkonoších.

Horám a závodům zdar!

Napřesrok se budeme těšit se všemi na shledanou!

Výsledky terénní etapy

Výsledky obřího slalomu

Celkové výsledky MS HS v Krkonoších 2017

Fotoreportáž Jana Kostíka 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí