+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšné pátrání po seniorce

Záchranáři HS pátrali na žádost Policie ČR po seniorce ze Svídnice u Kostelce nad Orlicí.

Úspěšné pátrání po seniorce
Plochy prohledané pomocí dronu

Seniorka odešla z domova v sobotu 7. července. Její příbuzný nahlásil její zmizení v neděli ráno a policisté okamžitě zahájili rozsáhlé pátrání, kterého se postupně zapojilo více než sto profesionálů i dobrovolníků, policejní vrtulník a drony horské služby.

Při pátrání pomáhali psovodi z Orlických hor a Krkonoš. Prohledali přidělené úseky s využitím psů. Trasy psovodů i psů, zaznamenané v GPS měla policie pro vyhodnocení dalšího postupu ihned k dispozici.

Další záchranáři HS propátrávali přidělené lokality (porosty kukuřice) pomocí dronů. Lety prováděli synchronizovaně s řádky plodin tak, aby viděli i ležící osobu. Prohledat tyto plochy jiným způsobem je velmi zdlouhavé.

Pohřešovaná žena byla nalezena v poli, na okraji lesa. Nalezl ji psovod se svým psem ze sdružení dobrovolných hasičů Hejnice. Pohřešovaná žena se nacházela v úseku, který měl za úkol propátrat. Byla předána do péče Záchranné služby KHK. V pondělí 9.7. v 11:30 bylo pátrání ukončeno.

Pátrání se zúčastnili příslušníci a psovodi Policie ČR, včetně Letecké služby Praha. Psovodi, psi a záchranáři HS s drony, psovodi z Městské policie Praha, psovodi ze Záchranné kynologické brigády z Pardubic, psovodi ze Záchranné kynologické brigády z Hejnic ale i další dobrovolníci.

Velmi se osvědčila spolupráce psovodů, dronů, ale i rojnic a policejního vrtulníku. Každý z těchto způsobů byl využit tak, aby pátrání bylo co nejefektivnější.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí