+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Školení záchranářů v Bosně a Hercegovině

Naši kynologové vyrazili do BiH na první společné cvičení v rámci projektu spolupráce dotovaného Českou rozvojovou agenturou.

Školení záchranářů v Bosně a Hercegovině
Kynologická část kurzu

Horská služba pokračuje v projektu pomoci s rozvojem systému záchrany na horách v Bosně a Hercegovině. Pět českých horských psovodů v tamních horách vedlo 3denní výcvik zhruba 100 kilometrů severně od Sarajeva zaměřený na výcvik psů pátrajících ve volném terénu po pohřešovaných osobách. „Přijeli jsme ve středu ráno a první den byl zaměřen na motivaci, poslušnost a socializaci. Další den jsme trénovali psi na různé umístění pohřešovaných osob. Odpoledne a večer jsme přednášeli o konkrétních postupech v Česku. Nezapomněli jsme vyzdvihnout a představit software Pátrač, který zrychluje a zjednodušuje postup při pátracích akcí. My učíme zdejší kynology naše postupy a oni zase předávají informace nám. Zdejší krajina je nádherná, ale rozlehlá a pustá. O pátrací akce tu nemají nouzi a také jejich postupy jsou pro nás velmi zajímavé.“ řekl člen kynologické brigády Horské služby Jan Hepnar.

Zcela nový poznatek je, že pokud se ztratíte v Bosně a Hercegovině, dávejte pozor na miny. Na ceduli upozorňující na miny narazili právě při tréninku hledání pohřešovaných osob v terénu. Miny jsou v Bosně a Hercegovině pozůstatek občanské války z 90. let minulého století. Záchranáři tam disponují speciálními on-line mapami, které jim ukazují zaminované území. Když se někdo v těchto lokalitách ztratí, záchranáři i jejich psi zůstávají mimo tento prostor a nasazují se průzkumné drony. Pokud dron pohřešovanou osobu objeví, její záchrana se realizuje pomocí vrtulníku. Nikdy po zemi. Ke zraněním po výbuchu miny mnohdy s následkem smrti dochází 1-2 x do roka. Potíž, se kterou se členové jak české, tak bosenské kynologické brigády musejí při tréninku vypořádat, je udržení psů mimo zaminovaný prostor. Úkol je to mnohdy velmi těžký, ale z hlediska bezpečnosti zcela zásadní.

Po třídenním školení v Žepče se mise našich záchranářů se přesunula do oblasti vrcholu Smetovi, kde byli přizváni ke školení instruktorů tamních horských služeb, kterých je momentálně 13 a dalších 6 žádá o přijetí. Horská služba se v Bosně a Hercegovině až v posledních letech snaží sjednocovat. Postup je to dlouhý a složitý, ale jsou na dobré cestě. Vždyť záměr všech je stejný, pomáhat lidem. Naši záchranáři i zde prakticky ukazovali a přednášeli postupy při pátracích akcí za použití různých sil a prostředků. Den před jejich příjezdem dorazil na místo materiál zakoupen v ČR z peněz projektu. Vzhledem k velmi špatně prostupnému terénu mají záchranáři kromě standardního vybavení, jako jsou lékárnička, pití, jídlo, čelovka, náhradní oblečení, buzola, …, jedno nestandardní a to mačetu.

My jsme prezentovali software „Pátrač“, který by mohl v této zemi zrychlit a zjednodušit postup při pátrání po pohřešovaných osobách, tak jako u nás. Na oplátku jsme získali spoustu dat a informací z pátracích akcí, neboť tu k pátrání přistupují velmi vědecky a hledají souvislosti postupu pohřešovaných osob. Tyto informace zase mohou pomoci nám.

Projekt spolupráce s Bosnou a Hercegovinou bude pokračovat kurzem zaměřeným na lavinovou problematiku v prosinci. Projekt spolupráce české Horské služby se záchranáři v Bosně a Hercegovině pokračuje až do roku 2022, při kterém Horská služba ČR usiluje o rozvoj a posílení kapacit horské služby právě v této zemi a Česká rozvojová agentura na něj poskytla dotaci ve výši 7 milionů korun.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí