+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

První zima s lavinovým vyhledávacím systémem Recco

Lavinové svahy jsou v českých horách především v Krkonoších a Jeseníkách a není jich mnoho. Riziko, že člověka v horách zasype lavina, však přesto existuje.

První zima s lavinovým vyhledávacím systémem Recco
Ilustrační foto

Lavinové svahy jsou v českých horách především v Krkonoších a Jeseníkách a není jich mnoho. Riziko, že člověka v horách zasype lavina, však přesto existuje. Zvláště se to týká skialpinismu, jehož popularita v posledních letech strmě stoupá. Když spadne lavina, všichni, kdo jsou u toho, by měli přesně vědět, jak postupovat. Turisté pohybující se na lavinových svazích by kromě znalostí měli mít také lavinovou výbavu – lavinové vyhledávače (lidově známé jako pípáky), sondy, lopaty, airbagové batohy. Když někoho zasype lavina, jde o minuty. Statisticky má zasypaný největší šanci na přežití, když se dostane ke vzduchu do 18 minut od zasypání. Horská služba se takto rychle nemá šanci dostat na místo. Při ideální konstelaci to může být za 30 minut, při komplikacích pak déle. Z této rovnice jasně vychází, že tzv. kamarádská pomoc je u lavinových událostí naprosto nezbytná, chceme-li maximalizovat šanci na záchranu.

Toto lavinové informační minimum opakujeme, aby se na něj nezapomnělo. Představujeme lavinovou technologii Recco, která nyní slouží v českých horách svou první zimu. Mimo ČR to funguje už dlouho, a to zejména v oblastech, kde hrozí lavinové nebezpečí i v blízkosti lyžařských areálů. Běžní lyžaři až na výjimky nemají lavinové vyhledávače ani jinou lavinovou výbavu. V případě jejich zavalení se tak při jejich hledání musejí používat jiné metody. Například Recco. Možná i vy máte na své lyžařské bundě, batohu nebo botách Recco destičku. Systém je postaven na pasivním reflektoru a aktivním detektoru. Reflektor je právě ta destička vážící zhruba 4 gramy. Pro vysílání signálu nepotřebuje napájení, je voděodolná, může se prát a má prakticky neomezenou životnost. Detektor pak mají k dispozici profesionální záchranné složky. Recco funguje podobně jako sonar u lodí. Směrem do sněhu vysílá signál a hledá místo, kde se signál odrazí zpět.

Letošní zima zatím žádnou lavinovou nehodu nepřinesla. Přístroje, které má nově Horská služba k dispozici, tak zatím využívá jen v rámci pravidelných cvičení a horští záchranáři z oblastí, kde je reálné lavinové nebezpečí, se zdokonalují v práci s nimi. Kvalitní práce s Reccem se bez zkušeností neobejde už jen proto, že záchranář se při práci s ním orientuje podle sluchu – čím je detektor blíž od reflektoru (a ve správném směru), tím intenzivněji pípá. Horská služba má v tuto chvíli k dispozici jeden detektor ve Špindlerově Mlýně, jeden v Peci pod Sněžkou a jeden v Jeseníkách na Ovčárně. Zajímavostí je, že přístroj si nelze zakoupit, ale pouze pronajmout s tím, že výrobce ho servisuje a aktualizuje. Cena pronájmu jednoho přístroje na pět let jde do tisíců euro.

Na závěr ještě poslední zdůraznění, že Recco nenahrazuje kamarádskou pomoc ani lavinové vyhledávače! Jde spíš o další nástroj, který přijde vhod, když primární nástroje selžou nebo nejsou k dispozici. Buďte na sebe na nejen na horách opatrní.

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí