+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Jarní výcvik leteckých záchranářů Horské služby Jeseníky a LZS Olomouc na Rabštejně

Gesto horského záchranáře zavěšeného pod vrtulníkem, které vidíte níže na fotografii, neznamená "pane fotografe, teď prosím nefotit". Je to odpočítávání na prstech jedné ruky posledních pěti metrů před dosednutím na zem.

Jarní výcvik leteckých záchranářů Horské služby Jeseníky a LZS Olomouc na Rabštejně
Odpočítávání metrů na prstech jedné ruky před dosednutím na zem

Tzv. "vysazovač", který ve vrtulníku, obsluhuje palubní jeřáb, má tak vizuální informaci o tom, kolik metrů ještě zbývá. Fotogalerie je od Honzy Kostíka z jarního výcviku leteckých záchranářů Horské služby Jeseníky a LZS Olomouc.

Výcvik se odehrál ve skalním terénu na Rabštejně. Nejdříve si záchranáři prošli teorii a pak cvičně z těžce přístupného terénu zachraňovali figuranty pomocí palubního jeřábu. "Naostro takto zasahujeme minimálně několikrát do roka. Pravidelné cvičení a upevňování návyků je pro rutinní zvládnutí ostré akce naprosto klíčové. Nejtěžší je koordinace mezi záchranářem a vrtulníkem, která se odehrává pomocí už zmiňovaného vysazovače. Tedy záchranáře LZS na palubě vrtulníku, který je prostředníkem mezi pilotem a záchranářem na zemi. Díky za profi přístup personálu a posádky LZS Olomouc a taky provozovateli vrtulníku společnosti ATE," řekl po cvičení v Jeseníkách náčelník tamní Horské služby Vítězslav Kaller.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí