+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana muže se zástavou srdce v Krkonoších

Dnes vám vyprávíme příběh srdeční zástavy 38letého Honzy. Ano, je to ten muž ve žluté bundě na fotce. Příběh dopadl dobře jen díky rychlé reakci svědků a rychlé záchranářské akci.

Záchrana muže se zástavou srdce v Krkonoších
Znovunarozený Honza se záchranným týmem Horské služby

Honza přijel po rekonvalescenci záchranářům do Pece pod Sněžkou poděkovat. Chytil je při cvičení na lanovce. Jako výraz díků přivezl parádní svačinu, takže se to zrovna hodilo.

V únorový večer před dramatem ještě nic nenasvědčovalo tomu, že druhý den dopoledne bude Honza bojovat o život. I když ho už večer trochu bolelo na hrudi, dal si k večeři dvě piva s tím, že to přejde. Druhý den ráno vyjel na lanovce na Hnědý vrch (často též Bramberk). Po pár desítkách metrů jízdy dolů ale padl k zemi. Zastavilo se mu srdce. Svědci okamžitě začínají s laickou resuscitací a volají pomoc. Horští záchranáři dorážejí na místo i s automatickým externím defibrilátorem na skútru do 5 minut. Nalepení elektrod, analýza rytmu, prásk, první výboj. A pak ještě čtyři další. Honza „naskakuje“ po 12 minutách od zahájení resuscitace horskými záchranáři. Další horoslužebníci na místo přivážejí posádku ZZS a za chvíli na kopci přistává vrtulník LZS z Hradce Králové. Honza si z této akce nepamatuje vůbec nic. První, co vnímal, byl nemocniční pokoj a zvuk přístroje monitorující srdeční rytmus. „Honza s námi strávil dobré dvě hodiny. To poděkování od něj bylo moc milé a taky chutné 😊 Je fakt, že nás to opravdu potěšilo. Vidět člověka, kterému jsme s ostatními zdravotníky zachránili život, jak dál chodí po tomto světě a v zásadě mu nic není a plnohodnotně pokračuje dál, je nejvíc,“ shodli se po setkání záchranáři z Pece.

V nemocnici nakonec potvrdili, že příčinou zástavy byl infarkt. Ten mohl způsobit, jak ostatně i Honza připustil, stres a velké vytížení. Takže se nestresujte, nepřetěžujte a poslouchejte své tělo. To vám nejlépe napoví. Dávejte na sebe nejen na horách pozor.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí