+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Do Bosny a Hercegoviny odjel materiál za 1,3 mil. korun

To máte lana, karabiny, blokanty, kladky, kotvy, brzdy, záchranné vesty, helmy, rukavice, neopreny, potápěčské automatiky, GPS a GPS sonar se sondou, nosítka, batohy, dlahy, ale také dron, vysílačky, baterie nebo brusky, vrtací a speleo kladivo, elektrocentrála a bojové škrtidlo.

Do Bosny a Hercegoviny odjel materiál za 1,3 mil. korun
Vybavení putující do Bosny a Hercegoviny

I když jsme nevypočítali úplně všechno, vypadá tenhle seznam jako univerzální vybavení pro všechny možné záchranáře. Ono to tak ve skutečnosti trochu je. Tento materiál v celkové hodnotě více jak 1,3 milionu korun totiž připravila česká Horská služba pro horské záchranáře v Bosně a Hercegovině.

Záchranná služba v horách je tam jinak organizována než u nás a její útvary se věnují také záchraně na vodě, pod vodou i v jeskyních. Celkem 107 položek materiální pomoci se vybíralo na základě dotazníků vyplňovaných přímo bosenskými záchranáři skoro rok. Jde vesměs o letní materiál. Zimní výbava v hodnotě 1,2 milionu korun dorazila do Bosny a Hercegoviny už loni.

Plný náklaďák záchranářského vybavení směr Bosna vyrazil dnes odpoledne z Prahy do Mostaru. Celkem 682 kilogramů materiálu umístěných v 53 krabicích. Nechybí horolezecké vybavení, lanová technika, ochranné pomůcky pro záchranáře, ale i komunikační vybavení. Cesta na mostarskou základnu partnerského Svazu horských služeb GSSuBiH bude trvat kolem 16ti hodin. Mimo náklaďáku jede i doprovodné osobní vozidlo, jehož posádka bude na místě materiál rozdělovat a navíc v rámci Ljof Ljubuški outdoor festival u Kravica vodopádů pomůže s realizací osvětové kampaně k bezpečnému pohybu na horách.

Materiálové posílení bylo dohodnuto díky spolupráci České rozvojové agentury, Svazu horských záchranných služeb Bosny a Hercegoviny (GSSuBiH) a Horské služby ČR už na začátku projektu. V celé Bosně a Hercegovině je téměř 50 jednotlivých horských spolků. V projektu je aktuálně zapojeno 41 z nich a právě k těm, zakoupené vybavení poputuje. Samotné převzetí materiálu se odehraje v sobotu, kdy do Mostaru přijedou zástupci všech spolků zapojených do projektu. Tříletý projekt financuje za podpory Ambasada Republike Češke u Bosni i HercegoviniČeská rozvojová agentura - CzechAid celkovou dotací ve výši 7 milionů korun.

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí