+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Budoucí cvičitelé Horské služby vedou výcvik na Letní škole HS 2022

„Co učitelé stráví, tím žáky krmí,“ řekl kdysi český novinář a dramatik Karl Kraus. A měl pravdu. Co pedagog sám dokonale přijme, bude umět i výborně učit.

Budoucí cvičitelé Horské služby vedou výcvik na Letní škole HS 2022
Ilustrační foto

Tímhle procesem právě procházejí 4 budoucí cvičitelé Horské služby. Na Letní škole Horské služby již sami vedou výcvik tzv. čekatelů na členství. Organizují je, vysvětlují základní principy záchranařiny, zdokonalují je v topografii, meteorologii, zdravovědě a ve spoustě dalších dovedností. To všechno pod dozorem zkušených metodiků, kteří je při jejich pedagogické a organizační činnosti pozorují a průběžně hodnotí.

Horská služba má aktuálně 40 cvičitelů, kteří organizují výcvik na úrovni jednotlivých pohoří. Vyšší úrovní pedagoga horských záchranářů je instruktor, kterých je v Česku 26 a ti organizují celorepubliková cvičení.

K tomu, aby se stávající adepti na osvědčení stali cvičiteli, je ještě poměrně dlouhá cesta. Když uspějí teď v létě, musí v tom samém uspět v zimě a pak ještě na pobytu ve vysohorském prostředí. Většinou se jezdí do Tater, kde budoucí cvičitelé samostatně připravují horolezecký výstup včetně rozboru předpovědi počasí, potřebného materiál, únikových tras nebo časového plánu. A musejí také prokázat, že si umějí poradit za každé situace. Teprve pak na ně čeká jeden obyčejný papír A4, který má nadpis „Osvědčení cvičitele Horské služby“, za kterým je ale opravdu hodně neobyčejných dovedností. Pánové budoucí cvičitelé, držíme palce a Honzovi Kostíkovi děkujeme za fotky.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí