+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Ošetření a transport dvou studentů poblíž Pusteven

Na tenhle školní výlet dva 16letí teenageři určitě nezapomenou. Při sjezdu na půjčených koloběžkách z Pusteven v Beskydech nezvládli zatáčku a oba v jednom místě vyletěli z cesty do příkopu.

Ošetření a transport dvou studentů poblíž Pusteven
Ze zásahu

Stalo se to v kritickém bodě celé 5 km dlouhé koloběžkařské trasy na Knížecí cestě, kde po zhruba kilometrovém relativně rovném úseku sjezdu následuje prudké esíčko. Horské záchranáře na místo úrazu volala paní učitelka. Z Pusteven vyrazili dva záchranáři autem a na místě byli za necelé 3 minuty.

U jednoho z chlapců diagnostikovali podezření na otevřenou zlomeninu v oblasti kolene. Čéška byla částečně odkrytá. Ihned zastavili krvácení a nohu zafixovali do vakuové dlahy. Druhý chlapec utrpěl mnohočetné zhmožděniny i tržné rány a vzhledem k jeho malátnosti pojali záchranáři podezření na otřes mozku. Naštěstí oba dva chlapci měli při sjezdu helmy.

Po konzultaci s dispečinkem ZZS se na místo vydal jak vrtulník, tak vůz záchranky. Oba zraněné záchranáři naložili do terénního auta a šetrně je převezli do lokality Ráztoka, kde si chlapce s otevřeným zraněním kolene převzal na palubu vrtulník a druhého naložil vůz záchranky. Otevřená zlomenina se nakonec v nemocnici nepotvrdila, v koleni ale bylo zpřetrhaných několik vazů.

Koloběžky patří v létě v posledních letech k adrenalinovým aktivitám, při kterých k úrazům dochází velmi často. Dnešní nehoda vznikla pravděpodobně z té nejčastější příčiny: příliš vysoká rychlost. Klukům přejeme co nejrychlejší uzdravení, aby si ještě stihli užít prázdnin.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí