+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Třeťáci z Třince zdárně ošetřili koleno zraněnému turistovi

… že to bylo „jen jako“, se dozvěděli až posléze. Ale popořadě. Třetí třída ze základní školy v nedalekém Třinci si začátkem týdne vyrazila na výlet po okolí Javorového vrchu. O tom, že na žáky na trase čeká překvapivá zkouška, věděly pouze učitelky.
Třeťáci z Třince zdárně ošetřili koleno zraněnému turistovi
Ilustrační foto
Na své trase děti narazily na podchlazeného turistu neschopného pohybu kvůli poraněnému koleni. Že turista ve skutečnosti není zraněný a že se jedná o záchranáře beskydské Horské služby Marcela Svobodu, dlouho vůbec nevěděly. Účelem cvičení bylo zjistit, zda si skupina žáků dokáže ve vzniklé situaci poradit. A dobře to dopadlo! Žáci zcela sami zraněnému zafixovali koleno za pomoci obvazů ze své lékárničky a dvou klacků, které našli na místě. Zraněného, který vykazoval znaky podchlazení, dokonce sami zabalili do alu-fólie, kterou měli rovněž v lékárničce.
 
Po základním ošetření děti chtěly volat odbornou pomoc. Číslo na Horskou službu neznaly, bývaly by volaly linku 155. Jedna z učitelek naštěstí číslo na Horskou službu znala, a tak děti mohly zavolat přímo horské záchranáře. Když zhruba za čtvrt hodiny na místo dorazil Marcelův kolega na čtyřkolce, ještě pořád nedal žákům nic znát. To až poté, co ho celého vyšetřil a nasadil mu vakuovou dlahu, horoslužebníci přiznali, že to bylo divadlo. Pochválili děti za příkladný a profesionální přístup k nenadálé situaci.
 
Záchranáři měli pro děti nachystaný navazující program, který zahrnoval ukázku záchrany zraněného ze stromu (jde o „regionální specialitu“, neboť oblast Javorového vrchu je oblíbenou destinací paraglidistů, kteří zde častěji než jinde havarují). Dále dostali přednášku o zásadách lavinové prevence a také o základech bezpečného pohybu v horách, výhodách aplikace Záchranka pro chytré telefony, o tom, jak funguje dispečink a spolupráce mezi složkami IZS apod.
 
Celkem strávili horoslužebníci se skupinou žákou příjemné tři hodiny, během kterých se všichni dobře bavili a žáci se snad dozvěděli spoustu praktických věcí do života. Příjemným překvapením bylo, jak dobře si žáci poradili se základním ošetřením zraněného. Ať už doma nebo ve škole, prevence v oblasti zdravovědy není nikdy dost!
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí