+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba Jizerské hory se školila na simulačním modelu SimMan 3G

Prostory Technické univerzity v Liberci hostily začátkem týdne nové školení určené jizerskohorským členům Horské služby. Celý projekt si klade za cíl zdokonalit členy HS v rozpoznání náhlé srdeční zástavy a následné zahájení neodkladné resuscitace.

Horská služba Jizerské hory se školila na simulačním modelu SimMan 3G
Ze školení na Technické univerzitě v Liberci
Školení mělo jak teoretickou, tak praktickou část. V té si dvanáct horoslužebníků rozdělených do dvoučlenných hlídek mohlo vše vyzkoušet na nejnovějším simulačním modelu SimMan 3G, který pro tyto účely poskytla univerzita.
 
SimMana si můžete představit jako univerzálního pacienta, který umí simulovat celou paletu urgentních stavů. Umí příkladně dýchat i nedýchat, mrkat, mluvit, sýpat. K SimManovi je také monitor a řídí se pomocí tabletu. Simulátor tak dává záchranářům při tréninku a zejména po něm perfektní zpětnou vazbu, kdy si záchranáři detailně prohlédnou, jak si vedli. Díky tomu jde o názornou a velmi funkční cvičební pomůcku. Výcvik probíhal pod metodickým dohledem lékaře a záchranářů zdravotnické záchranné služby. Účastníci školení měli možnost vyzkoušet si reálné výjezdy a přesvědčit se, jak důležitou roli hraje Horská služba v záchraně životů v horských oblastech. Cílem do budoucna je proškolit tímto způsobem všechny členy HS Jizerské hory, tedy profíky i dobrovolníky.
 
Odborným garantem projektu je MUDr. Lucie Langová z liberecké záchranky, která je zároveň členkou metodické komise lékařů HS. Školiteli byli liberecká záchranářka Bc. Lucie Boková a také náš kolega Jarda Petrák, jizerskohorský profík, který je rovněž vystudovaný záchranář. Prvotním hybatelem a hlavním organizátorem celého projektu je Honza Vanc, vystudovaný záchranář z TUL, který pracuje u liberecké záchranky a zároveň je čekatelem Horské služby a do budoucna plánuje být plnohodnotným dobrovolným členem HS.
 
Všem zapojeným patří obrovský dík za perfektně připravené školení. Podobné projekty neprší z nebe, vždy za nimi najdeme něčí nadšení a spoustu zdánlivě neviditelné práce. Děkujeme a přejeme projektu zdárnou budoucnost.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí