+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Družstvo záchranářů z Krkonoš se vrací z Rumunska s vítěznou trofejí

Celkem 36 týmů horských záchranářů z 9 evropských zemích se zúčastnilo Mezinárodní soutěže horských služeb v rumunském středisku Rânca. Českému družstvu se podařilo úspěšně splnit všechny úkoly a po sečtení jednotlivých časů čeští záchranáři zvítězili hned ve dvou ze tří měřených disciplín a berou tak senzační celkové vítězství. 

Družstvo záchranářů z Krkonoš se vrací z Rumunska s vítěznou trofejí
Ilustrační foto

Na horské záchranáře z Krkonoš (Adam Brožek, Petr Spilka, Matěj Švec, Vojtěch Tryzna) s jejich kolegy z Itálie, Německa, Rakouska, Polska, Španělska, Srbska, Bulharska a Rumunska čekalo 5 disciplín zaměřených jak na technické a profesionální dovednosti, tak fyzickou zdatnost.  

Hned v úvodu celé soutěže družstva společně provedla cvičnou záchrannou akci, při které bylo nutné spustit záchranáře do rokle a následně jej i s pacientem vytáhnout zpět. Následovala 10 kilometrů dlouhá etapa na skialpinistických lyžích, během které bylo nutné projít všemi kontrolními body. Ty byly záchranářům upřesněny pouze přes GPS souřadnice. Etapa pokračovala výstupem na mačkách až na 2.136 metrů vysoký vrchol Pâpusa, z kterého závodníci pomocí vlastního horolezeckého lana slaňovali dolů. V této části čeští záchranáři suverénně zvítězili. 

Po fyzické etapě čekalo závodníky vyhledávání v lavině. Nalézt tři zasypané osoby trvalo Čechům o 7 vteřin déle než rumunským kolegům a brali tak druhé místo.  

Následovalo ošetření zraněného, kdy byla nasimulována relativně běžná lyžařská zranění, se kterými se záchranáři setkávají při svých službách na sjezdovkách. Po ošetření byl pacient naložen na akia člun a svezen po kilometr dlouhé trati dolů. Tato disciplína už ale byla znovu na čas, navíc si pořadatelé připravili překvapení, kdy se v nejprudší části trati museli záchranáři ve svých pozicích vyměnit a pokračovat dále. Zde ale čeští závodníci nezaváhali a v cíli měli opět nejrychlejší čas. 

„Podařilo se nám ideálně rozdělit role každého člena družstva při jednotlivých disciplínách. Především jsme ale fungovali jako jeden tým – navzájem jsme si pomáhali a podporovali se. Právě soudržnost a kamarádská nálada v týmu vedla k úspěchu,“ říká Petr Spilka, vedoucí výpravy.  „Pořadatelé připravili perfektní závod, za což jim patří obrovská poklona a dík. Pro nás to byla trochu netradiční akce, neboť některé disciplíny nebyly dopředu úmyslně avizovány, takže jsme museli během závodu velmi rychle reagovat,“ dodává Spilka. 

Po konečném sečtení výsledků tak berou čeští horští záchranáři první místo a domů si vezou cennou trofej v podobě celkového vítězství v Mezinárodní soutěži horských služeb.

Autorem článku je Adam Brožek úspěšný reprezentant naší organizace. 

Gratulujeme, děkujeme za skvělou reprezentaci  a více takových úspěchů. Přejí kolegové z Krkonoš.

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí