+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

Jeseníky

Zásah LZS LK ve Skaláku

Posádka letecké záchranné služby z Liberce s leteckým záchranářem HS na palubě zasahovala včera v podvečer u pádu horolezce ve Skaláku / Sedmihorky /.

Zásah LZS LK ve Skaláku
Ilustrační foto

  Muž při boulderingu, poblíž věže Sfinga, spadl z výšky cca 6 metrů. Při pádu utrpěl zranění v oblasti hlavy, stěžoval si záchranářům na bolesti krku a ruky. Díky nepřístupnému terénu, mezi skalními věžemi, museli záchranáři k poraněnému slanit.

  Po ošetření v terénu využili k první fázi jeho transportu podvěsové sítě na 60 metrovém podvěsu. „Na přilehlé louce, vhodné a bezpečné pro přistání vrtulníku jsme muže přeložili na palubu a odtransportovali do nemocnice v Liberci.“ Popsal postup letecký záchranář HS J.Car, který spolu s lékařem slanil k poraněnému.

  Zásahy za využití takto dlouhého podvěsového lana vždy prověří dovednosti celé posádky. Jednak pilota, ale také záchranáře vysazovače, který pilotovi při tomto manévru předává informace o poloze záchranářů v podvěsu a překážkách, kterým je třeba se vyhnout.

Více informací: Mgr. David Savický náčelník HS Jizerské hory GSM 602 628 972,  savický[email protected]  , nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí