+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Lavinové vyhledávače versus elektronika.

Vážení návštěvníci hor.

Blíží se Vánoce a do hor se chystá velké množství Vás turistů, skialpinistů, běžkařů a lyžařů. I vzhkedem k současné lavinové situaci si Vám dovolujeme zprostředkovat několik rad a informací od našich lavinových preventistů, které načerpali v rámci letošního zasedání ICAR.

 Doufáme, že informace budou užitečné a váš pobyt v horách , nejen o Vánocích, si užijete bez nehod.

Lavinové vyhledávače versus elektronika.
Ilustrační foto

  "Jak všichni víme, největší šance na přežití v lavině, je prvních 18 minut. Důležité je udělat vše, abychom nebyli lavinou stržení nebo zasypáni. Vždy se musíme snažit abychom nebyli takovéto situaci vystaveni. To znamená: číst správně v lavinové předpovědi, znát vše o lavinových stupních, vědět, na jaký sklon svahu můžeme ještě vstupovat, a jak velké musí být dodatečné zatížení k uvolnění laviny při konkrétním stupni lavinového nebezpečí. Měli bychom umět rozpoznat základní „lavinové problémy“ a vyhodnotit stabilitu sněhové pokrývky. Pokud se už někdo do laviny dostane, je nejdůležitější takzvaná „kamarádská pomoc“. Ti, kteří zůstali na povrchu, mohou ihned zahájit systematické pátrání v lavině pomocí lavinových přístrojů, případně sond či lopat. Toto vybavení (lavinový přístroj, sonda, lopata) musí mít všichni účastníci túry v lavinovém terénu. Aby lavinové přístroje správně pracovaly a lavinová záchrana byla maximálně efektivní, je nutné dodržet základní pravidla, aby nedocházelo ke snižování dosahu lavinového přístroje.

  Elektromagnetické vlnění vydávané elektronickými přístroji (vyhřívané rukavice, chytré hodinky, telefony, vysílačky atd.) ruší signál vydávaný lavinovým přístrojem a tím zkracuje jeho dosah. Podobný problém můžou způsobit i některé materiály, například aluminiová fólie, která odstíní vysílaný signál. Každé zkrácení dosahu vyhledávače snižuje šance na přežití v lavině.

  V režimu SEND musí být všechna elektronická zařízení a předměty, které mohou rušit nebo odstínit signál lavinového přístroje, v minimální vzdálenosti 20 cm od něj.

  V režimu SEARCH musí být všechna elektronická zařízení a předměty, které mohou rušit nebo odstínit signál lavinového přístroje, v minimální vzdálenosti 50 cm od něj." Informuje Robert Dlouhý  lavinový preventista HSČR.

 Bližší informace: Lavinová prevence HSČR Robert Dlouhý tel:724 957 194 [email protected], nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]

 

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí