+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zimní okrskové doškolení Horské služby Krušné hory

Vyprošťování z náročného terénu, lavinová problematika, ošetření i noční pátračka. V sobotu 13. ledna měli Krušnohorští horoslužebníci z Měděnce a Božího Daru napilno. Oblastní metodici 30 horským záchranářům připravili náročné celodenní zimní okrskové doškolení na Klínovci. 

Zimní okrskové doškolení Horské služby Krušné hory
Z doškolení na Klínovci

Dopolední část byla rozdělená do 4 částí. Dvě zaměřené na technické dovednosti jako práce s kladkostrojem, vyproštění z náročného terénu a lavinová problematika. Pak probíhala zdravověda. Po modelových situacích nejběžnějších typů ošetření v zimě (zranění na sjezdovce, ošetření poranění horních a dolních končetin, první pomoc apod.) následovala část soustředěná na komunikaci se zraněným, tedy vytěžení co nejvíce informací od zraněného a komunikace se záchrankou a dispečinkem.

Odpolední část metodici zaměřili na náročné modelové pátrací akce s přesahem do večerních hodin. Vzhledem k počtu účastníků uspořádali dvě nezávislé pátračky s reálným podkladem v rozsahu několika hodin. Akce byly takzvaně „od A do Z“– od pátrání přes komunikaci s dispečinkem i zraněným, ošetření nalezeného až po transport v nosítkách, na skialpech i na skútru. Nechyběly ani komplikace v komunikaci s hledaným jako vybitý telefon či bezvědomí zraněného.

Z pohledu metodiky bylo celé doškolení perfektně připravené, modelové situace vystihovaly přesně aktuální škálu případů, které Horská služba v zimě řeší. Za spolupráci moc děkujeme zdravotníkům, kteří dohlíželi na část zdravovědy. A velký dík za nasazení míří samozřejmě za cvičiteli/metodiky, kteří ho připravovali a dohlíželi na jednotlivá stanoviště a samotnými účastníky doškolení. Díky!

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí