+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Šumava

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Praktický nácvik je pro rozvoj profesionality zásadní

  Doškolení profesionálních záchranářů Horské služby každoročně navštíví jednu z oblastí, kde horská služba působí. Letošní rok je ve znamení Orlických hor a programu, který připravují záchranáři z této oblasti. Jarní část proběhla v minulém týdnu a účastnilo se jí více než 50 záchranářů HS.

Praktický nácvik je pro rozvoj profesionality zásadní
Ilustrační foto

  V rámci doškolení se každá oblast snaží nalézt co možná nejatraktivnější místa pro prověření dovedností záchranářů. 

  „Turistickou zajímavostí Orlických hor je bezesporu systém obranných opevnění vzniklý před II. světovou válkou. Rozhodli jsme se tentokrát využít tato opevnění, protože poskytují nepřeberné možnosti technických zásahů s využitím našeho záchranného vybavení,“ popsal nápad orlickohorských záchranářů metodik J. Pochobradský.

  Součástí školení nejsou pouze technické věci. Úvodní den byl ve znamení tréninkových jízd na autodromu ve Vysokém Mýtě. „ Jízda na kluzkém povrchu je v zimním období naším denním chlebem. Možnost vyzkoušet si svoje reakce pod dozorem zkušených instruktorů, konzultovat správnost postupů a eventuálně upravit svoje na přetáčivý, nedotáčivý nebo neutrální smyk vozidla je cennou zkušeností. Nejde o to, že bychom si doposud nebyli schopni poradit se vzniklou situací, ale trénink dělá mistry a my vozíme pacienty nebo kolegy, takže mistry bychom být měli,“ dodal s nadsázkou jeden z účastníků akce.

  Jedním ze základů našich dovedností je péče o pacienty na svazích a v horách nejenom v zimě, ale i v létě. V současnosti se můžeme setkat téměř s jakoukoliv situací, která bude vyžadovat naši intervenci, a proto byly modelové úkoly vytvořeny napříč spektrem všech možných situací.

  Resuscitace je základ, ale to, zda si záchranáři dovedou poradit s pacientem po zásahu blesku, s postřeleným anebo komunikovat s člověkem, který se rozhodl ukončit svůj život skokem ze skály, to bylo tou správnou prověrkou profesionality horských záchranářů.

  „Doufám, že si každý našel na letošním doškolení situaci, ve které si nebyl zcela jistý a díky výcviku ji v reálu zvládne na výbornou,“  dodal na závěr školení J. Pochobradský spolu s pochvalou a poděkováním všem účastníkům.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí