+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Šumava

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Příměstský tábor Horské služby v Peci p. Sněžkou

  Služebnou v Peci pod Sněžkou se tento týden rozléhaly dětské hlasy. Horští záchranáři tam pořádali příměstský tábor se zaměřením na činnosti Horské služby.

  „Návštěvníci nemusí mít strach, naše služby na stanici jsou plně zajištěny. Jenom jsme si přidali navíc akci, která má za úkol nalákat k naší profesi mladé adepty z Pece a okolí,“ popisuje nápad jeden z organizátorů tábora T. Novák.

Ilustrační foto

  „Děti se v průběhu týdne setkávaly v rámci aktivit s vybavením, které my jako záchranáři používáme každý den. Seznamují se s nimi formou her a přednášek, které jsou uzpůsobeny jejich věku a dovednostem, které jsou schopny zvládnout. Jednou z oblíbených součástí se stal horolezecký polygon, který máme umístěn na naší stanici od její rekonstrukce v roce 2022. Záchranáři na něm v průběhu roku cvičí záchranné techniky a pro děti je tato umělá lezecká stěna přínosná pro rozvoj síly, motoriky a rovnováhy. Horolezectví je sportem, který v dětech rozvíjí mimo již zmíněné také rozvoj psychických schopností. Překonání strachu z výšek, nedůvěry v lano a další,“ přidává se k hovoru další ze záchranářů P. Dlouhý. On sám má k horolezectví a všemu, co člověku do života přináší, asi ze všech nejblíže, protože pobyt ve skalách a pohyb po lezeckých cestách je jeho celoživotní vášní.

  Součástí tábora, pro 20 dětí ve věku od šesti do čtrnácti let, byly také naučné túry po hřebenech Krkonoš. Tyto výlety po okolí byly zpestřeny činnostmi, které záchranáři využívají při záchranných a pátracích akcích a nebo při pochůzkách v terénu. Děti si vyzkoušely transport figuríny na rakouském vozíku, roznos a instalaci tyčového značení a další zajímavosti ze života horských záchranářů.

  Tento tábor byl svého druhu unikátní a vůbec prvním, který horští záchranáři připravili. Velký dík účastníků patří všem záchranářům z Pece pod Sněžkou, kteří se akce účastnili jako lektoři.

„Dovolujeme si touto cestou poděkovat všem, kteří nás podpořili v přípravě a hladkém chodu celého tábora: ZZS KHK, KRNAP, Město Pec p. Sněžkou, Chata Jelení louky, Chata Výrovka, Bouda pod Sněžkou, Pension U vleku Javor a Lanová dráha Sněžka.“

Team lektorů a instruktorů.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí