V Krkonoších se instalují tzv. Traumatologické body

Krkonoše, 16. listopadu 2011 – Lepší lokalizace místa události a mnohonásobně rychlejší zásah v terénu – to záchranářům umožní tzv. Traumatologické body, které pracovníci Správy Krkonošského národního parku v těchto dnech instalují.
V Krkonoších se instalují tzv. Traumatologické body

Jedná se celkem o 160 tabulek s potřebnými údaji. Traumatologický bod obsahuje čísla na jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému ČR (Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR, tísňové linky 112, Horské služby Krkonoše a Informační a strážní služby KRNAP). „Každá tabulka má kromě toho jasně viditelné veliké písmeno, číslo a GPS souřadnice jednotlivého bodu,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Člověk, který se ocitl v nouzi a například neví, kde se konkrétně nachází, tak nahlásí jen písmeno s číslem nejbližšího bodu a záchranáři jej podle toho snáze a rychleji mohou lokalizovat. Mapové podklady, ve kterých budou jednotlivé body zaneseny, budou mít k dispozici operační střediska a dispečinky jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. „Právě rychlost zásahu je v horách často nejdůležitějším faktorem při záchraně lidského života. Systém traumatologických bodů v Krkonoších tak může velice přispět k větší bezpečnosti návštěvníků našich hor,“ dodal náčelník Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]