+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Náročná záchrana zraněné v Jizerských horách

Jizerské hory, 17. listopadu 2011 – Osmačtyřicetiletá turistka si dnes krátce před polednem při horské túře na severním úbočí Smědavské hory zlomila po pádu na zledovatělém kameni nohu.
Náročná záchrana zraněné v Jizerských horách
Ilustrační foto

„K úrazu došlo v oblasti půdních sesuvů, které vznikly po loňských masivních povodních a navíc zcela mimo značené turistické cesty. Jedná se o velice exponovaný terén, ve kterém jsme předpokládali náročný transport ženy k vozidlu. To samozřejmě ani v případě terénní úpravy nedokáže do těchto míst projet,“ popsal situaci René Mašín, náčelník HS Jizerské hory. Dodal, že na místo nehody ihned po ohlášení na dispečink HS vyrazili dva záchranáři ze stanice Bedřichov a jeden záchranář z osady Jizerka. Naštěstí neměli členové Horské služby potíže s lokalizací zraněné a nalezli jí přesně na udaném místě. Při prohlídce zjistili, že zlomenina není komplikovaná, takže ženě nasadili vakuovou dlahu a zabalili jí do aluminiové fólie, aby neprochladla. Potom jí museli naložit na speciální nosítka a po kamenech, pokrytých ledem a za pomoci kamarádů postižené zraněnou transportovali k vozidlu HS. Tím ženu poté odvezli k přivolané sanitce Zdravotnické záchranné služby, která jí převezla k dalšímu ošetření do nemocnice. „Terén je na místě nehody skutečně v těchto klimatických podmínkách náročný a i naši skvěle vycvičení záchranáři měli s transportem zraněné turistky co dělat. Proto upozorňuji všechny návštěvníky Jizerských hor, aby si dávali maximální pozor na zledovatělý povrch, po kterém se pohybují. To, že na svazích zatím není sníh, neznamená, že se v v horských lesích mohou za mrazu pohybovat bez rizika poranění,“ varoval náčelník Mašín.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí