+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba zahájila kampaň Chraňte mozky

Praha, 1. prosince 2011 – Aktivně upozorňovat na dění na sjezdovkách, na nebezpečí jízdy bez přilby na lyžích i na snowboardu, jak správně dodržovat bezpečnost na sjezdovkách – to je cíl kampaně Chraňte mozky, která byla dnes zahájena ve všech horských oblastech České republiky.
Horská služba zahájila kampaň Chraňte mozky
Ilustrační foto

Horská služba už řadu let upozorňuje na fakt, že bez přilby a bez dodržování zásad Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách ohrožují jezdci na našich sjezdovkách zdraví a životy jak své, tak ostatních okolo. „Statistiky úrazů na horách v ČR hovoří jasně a jsou velmi alarmující. Proto jsme v Horské službě ani chvíli neváhali s podporou tohoto projektu. Vždy jsem tvrdil, a za tím si stojím, že úrazy hlavy mohou mít fatální důsledky. Kosti srostou, vazy se dají „opravit". Ale hlava a mozek určitě ne. Je to nejdůležitější, co máme,“ uvedl ředitel Horské služby ČR Jiří Brožek. Dodal, že HS ČR se v posledních letech zasazuje o to, aby se tuto povinnost nosit na lyžích přilbu podařilo zakotvit do legislativního rámce v ČR, minimálně u dětí do 15 ti let.

Důvodem je stále stoupající počet těžkých úrazů při lyžování, především úrazy hlavy, které mohou a často také mají trvalé následky, nebo končí smrtí. Daleko těžší následky mají u lyžařů, kteří nepoužívají přilbu. „Zejména dítě má jinou perspektivu pohledu, podstatně menší jistotu při jízdě a nechá se kdečím rozptýlit. U dospělých je nyní na každém, zda přilbu použije, nebo ne. Přilba, i když neochrání hlavu před úrazem na 100 %, eliminuje následky nárazu na hlavu a to jak při srážkách, při těžkých pádech a případně při nárazech do pevných překážek,“ řekl k zahájení kampaně Adolf Klepš, náčelník HS Krkonoše s tím, že na webových stránkách www.chrantemozky.cz se lyžaři mimo jiné dozví, jak si přilbu vybrat a jak jí správně používat.

Horská služba ČR je jedním z partnerů celé kampaně, na které se podílejí například skiareály Špindlerův mlýn v Krkonoších, Šumavský Špičák či Kouty nad Desnou v Jeseníkách. Dalšími partnery jsou McDonald - McSport a magazíny Ski a Velo. Vše také podpořila řada známých lékařů, mimo jiné MUDr. Jan Pirk, přednosta kardiocentra IKEM, MUDr. Miloslav Holub z oddělení neurochirurgie Fakultní nemocnice v Motole nebo MUDr. Tomáš Brož, zástupce primáře neurochirurgie v pardubické

Bližší informace Jiří Brožek, ředitel Horské služby ČR, GSM 724 102 247, Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí