+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba na Šumavě je plně připravena na zimní sezonu

Šumava, 10. prosince 2011 – Vzhledem k tomu, že ke dnešnímu datu zahájil provoz jeden z největších lyžařských areálů na Špičáku, přešla Horská služba Šumava v plné připravenosti do zimního režimu.
Horská služba na Šumavě je plně připravena na zimní sezonu
Ilustrační foto

Záchranáři HS, kteří zajišťují kompletní území o rozloze 1068 čtverečních kilometrů, budou mít celou zimu k dispozici třináct sněžných skútrů, pět terénních čtyřkolek a šest plně vybavených záchranných vozidel. „Ve službě máme dvanáct profesionálů, pět lékařů HS a dvacet pět dobrovolných členů, což je vyšší počet, než v minulé sezoně. Jak profesionálové, tak dobrovolníci jsou perfektně vycvičeni a připraveni poskytnout pomoc v těch nejnáročnějších podmínkách,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v případě, že by návštěvníci Šumavy potřebovali pomoc, je jim k dispozici čtyřiadvacetihodinový dispečink na telefonním čísle 376 397 273.

Členové Horské služby mají v současné době v pohoří tři střediska – Špičák, Zadov a Lipno nad Vltavou - Kramolín. Pro bezproblémové pokrytí celého území Šumavy pak slouží ještě další síť terénních stanic v Prášilech, Kvildě, Kubově Huti a v Nové Peci. „Střediska i terénní stanice jsou rozmístěny tak, aby se záchranáři dostali na místo události co nejrychleji. Zkracuje se tak doba dojezdu a zvyšuje šance na záchranu zdraví či dokonce života,“ řekl Michal Janďura. V západní části Šumavy mají také fanoušci tzv. Skitouringu k dispozici sedm tratí o délce 48 kilometrů. Na jejich vyznačení se podílela Horská služba Šumava s tím, že celý projekt je zaměřen na bezpečnost lyžařů a zároveň ochranu přírody.

„Horská služba udělala v tomto roce vše pro to, aby bylo na tuto sezónu vše perfektně připraveno. Díky našemu zřizovateli, Ministerstvu pro místní rozvoj ČR může HS zajistit záchrannou činnost i nyní v plném rozsahu a poskytnout tak návštěvníkům našich hor dokonalý servis,“ dodal náčelník Janďura s tím, že pokud se lyžaři a jiní turisté dostanou na Šumavě do potíží, mohou počítat vždy s pomocí skvěle vycvičených členů HS. Zároveň ovšem upozornil na nutnost dodržování bezpečnosti, zejména desatera zásad pobytu v horách FIS, které si všichni mohou přečíst na stránkách Horské služby ČR www.hscr.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí