+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba nemůže kontrolovat alkohol u lyžařů

Krkonoše, 5. ledna 2012 – Záchranáři Horské služby ČR nemají podle stávající právní úpravy možnost zjišťovat, zda lyžaři a snowboardisté na svazích českých hor jsou pod vlivem alkoholu.
Horská služba nemůže kontrolovat alkohol u lyžařů
Ilustrační foto

Podle posledního průzkumu pojišťovny Direct většina lyžařů jezdí po požití alkoholických nápojů. Tento průzkum dokonce udává číslo 83 procent. Horská služba však kromě stálých doporučení a varování není oprávněna tuto okolnost zjistit či dokonce jakkoliv postihovat. „Osobně jako horal a lyžař chápu, že si někdo dá svařák či grog, to k lyžím v podstatě patří. Záleží ale na každém, aby znal míru a zároveň dbal všech zásad pohybu ať na sjezdových tratích nebo při turistice. My řešíme pouze následky a ani pak nemůžeme říci, jestli zraněný byl nebo nebyl pod vlivem,“ uvedl k problematice náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Dodal, že se členové HS spíše setkávají s tím, že návštěvník hor se „zapomene“ u bufetu pod sjezdovou tratí a pak už se ani na lyže nedokáže postavit. V rámci některých lyžařských areálů fungují i takzvané skipatroly, které mohou pomoci při prevenci alkoholu na sjezdovkách. „Otázkou je, jak ale poznat mimo zkoušku detektorem, že je někdo silně podnapilý. Ze zkušeností záchranáře vím, že takový člověk je často na první pohled v pořádku, pohybuje se bez problémů a změny v koordinaci nastanou až třeba při jízdě na lyžích,“ komentoval náčelník Brožek. Možností by podle něho bylo použít způsob, jakým to řeší například Itálie. Tam je přítomnost alkoholu v krvi zohledněna při zprávě pro pojišťovnu, to znamená, že zraněný si platí ošetření mimo pojištění v takovém případě z vlastní kapsy. „Lyžaři to samozřejmě ví a dávají si veliký pozor, jde o to, že ale opět řešíme následky a nikoliv prevenci“ dodal Jiří Brožek.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí