+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Dvě skupiny cizinců ztracené v Krkonoších

Krkonoše, 15. února 2012 – Pětičlenná skupina německých turistů a ihned poté i tříčlenná skupina běžkařů z Nizozemí se včera večer ztratily na letní cestě bez tyčového značení v údolí Bílého Labe.
Dvě skupiny cizinců ztracené v Krkonoších
Ilustrační foto

Zbloudění prvních pěti lidí nahlásili v šest hodin večer pracovníci boudy Špidlerovka. Podle hlášení učitel a jeho čtyři žáci ze SRN zbloudili na běžkách asi půl kilometru od boudy v údolí Bílého Labe, nevědí ovšem, kde se přesně nacházejí. Vydali se do nepřístupného terénu na letní cestu, která nemá tyčové značení a není prošlapaná. „Ihned jsme vyhlásili akci pro okrsek Špindlerův Mlýn a začali připravovat záchranný tým. Než jsme stačili vyrazit, přišla nám zpráva, že Němci dorazili vyčerpaní a promrzlí na boudu Bílé Labe. Poslali jsme tam proto dva naše členy na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, aby zjistili jejich zdravotní stav a dopravili je k autu, které je pak odveze na Špindlerovku,“ popsal začátek nočního pátrání Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Než se však záchranář, který německé běžkaře vezl na jejich boudu, stačil vrátit zpět na základnu, přišlo hlášení ze zmíněné boudy Bílé Labe.

Krátce po odjezdu týmu členů HS tam dorazil znavený běžkař z Nizozemí s tím, že jeho dva další kamarádi jsou ztracení v podstatě na tom samém místě, kde zabloudili předtím němečtí turisté. „Dali jsme tedy hned dohromady šestičlenný pátrací tým a vyslali ho do udané lokality. Z Luční boudy také vyjel jeden záchranář, který měl šanci u ztracených turistů být dříve,“ komentoval akci Pavel Jirsa. Osamocený záchranář skutečně zbloudilé Nizozemce kontaktoval první, zanedlouho pak na místo dorazila i větší skupina záchranářů. Běžkaře, promrzlé a vysílené, se jim podařilo během relativně krátké doby dostat z nepřístupného terénu a poté je další členové HS odvezli do jejich penzionu. „Běžkaři ani pěší turisté by se v žádném případě neměli vydávat na letní cesty. Nejen, že jsou bez tyčového značení, ale pod silnou sněhovou pokrývkou nejsou víceméně vidět. Zbloudění je pak velice snadné. Doporučuji pečlivě plánovat trasy výletů a vždy mít u sebe nabitý mobil pro přivolání pomoci v nouzi,“ varoval Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí