+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Smrt lyžaře na sjezdovce pod Králickým Sněžníkem

Jeseníky, 17. února 2012 – Ležícího muže na lyžích v bezvědomí nalezli dnes ve čtyři hodiny odpoledne další lyžaři na svahu černé sjezdové trati v Dolní Moravě. 
Smrt lyžaře na sjezdovce pod Králickým Sněžníkem
Ilustrační foto

Nikdo z nich ovšem neviděl, co se vlastně muži přihodilo, ten byl totiž v tu chvíli na místě sám. „Zavolali nám, popsali situaci a my jsme k bezvědomému poslali ihned čtyři záchranáře na sněžném skútru a terénní čtyřkolce. Na místě pak zjistili, že muž stále vědomí nenabyl, co bylo ale příčinou jeho zdravotního stavu, nebylo zcela jasné. Neměl žádná viditelná zranění, nicméně neměl přilbu,“ řekl k nehodě Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že členové HS okamžitě zahájili resuscitaci pomocí tzv. laického defibrilátoru. Zároveň povolali lékaře záchranné služby, kterého k nim dovezla rolba. Vzhledem k tomu, že svah na černé sjezdovce je velmi prudký, naložili záchranáři muže bez známek života na transportní sáně a šetrně jej přemístili pod sjezdovou trať. I během toho náročného transportu probíhala resuscitace, ve které lékař pokračoval i po naložení muže do sanitního vozu. Po nějaké době byl však nucen konstatovat smrt, aniž by stanovil příčinu. „Je možné, že se muž bez přilby udeřil při pádu do hlavy. Proto znovu všem lyžařům připomínám nutnost dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Především pak zásadně doporučuji používat bezpečnostní prvky, jako je přilba či ochrana páteře,“ řekl náčelník Klimeš. Uvedl, že v Jeseníkách nyní po oblevě leží na tratích těžký a mokrý sníh, který je vždy odpoledne už velmi rozježděný. Lyžaři s tím proto musejí počítat a přizpůsobit jízdu podmínkám.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí