+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrání po ztraceném běžkaři v Krkonoších

Krkonoše, 29. února 2012 – Náročné pátrání po zbloudilém dvaačtyřicetiletém běžkaři v oblasti Kotelních jam si včera ve večerních hodinách užil pětičlenný tým záchranářů Horské služby.

Večerní pátrání po ztraceném běžkaři v Krkonoších
Ilustrační foto

HS kontaktoval krátce před osmnáctou hodinou dispečink Rychlé zdravotnické pomoci v Liberci. Záchranářům předal telefonní číslo s tím, že muž na běžkách zabloudil někde v Kotelních jámách a je v nouzi. „Podařilo se mi s ním spojit a běžkař mi naštěstí dokázal upřesnit místo, kde by se měl nacházet. Nebyl zraněný, jen prostydlý a určil svoji polohu na Kotelském hřebínku nad Jamami. Prý sešel z cesty s tyčovým značením do volného terénu a přešel Malou Kotelní jámu,“ popsal situaci ztraceného muže Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Ihned proto sestavil záchranný tým a s veškerou technikou čtyři další členy HS za terénní čtyřkolkou vyvezl na Jestřábí boudy. Odtud již záchranáři mohli rychle pokračovat na lyžích dolů do Kotelních jam k hledanému běžkaři. Jakmile dosáhli pravděpodobného místa pohybu muže, požádali jej mobilním telefonem o konkrétnější popis místa, kde se nachází.

Pátý člen týmu se zatím snažil dostat na čtyřkolce na cestu co nejblíže ke tracenému, aby jej poté mohl naložit. Pátrací tým poté muže pořádal, aby ve tmě rozsvítil svůj mobil a podle světla z něj jej lokalizovali. Při prvním pokusu dostat se k hledanému ovšem vstoupili do zcela nepřístupného terénu. Sestoupili tedy zpět a po druhém pokusu dosáhli Hřebínku. Zde záchranáři silně prochladlého muže zateplili a všichni sestoupili na cestu, která prochází Kotelními jamami. Zde jej převzal pátý člen týmu a na čtyřkolce jej převezl na stanici Horské služby ve Špindlerově Mlýně. „Důrazně varuji turisty, aby se vydávali na túry osamoceni či opouštěli skupinu, se kterou podnikají výlet. Stejně tak nebezpečné je opuštění značené cesty do volného terénu. Turisté tím riskují své zdraví a vzhledem k povětrnostní situaci v Krkonoších nezřídka i svůj život,“ apeloval Pavel Jirsa. Dodal, že včerejší pátrací akce také ukazuje, jakým pomocníkem v nouzi dokáže být nabitý mobilní telefon.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí