+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžký úraz mladé lyžařky na Ovčárně

Jeseníky, 2. března 2012 – Terénní nerovnost byla příčinou tvrdého pádu s vážnými následky šestnáctileté dívky na lyžích dnes dopoledne v lyžařském středisku Ovčárna v Jeseníkách.

Těžký úraz mladé lyžařky na Ovčárně
Ilustrační foto

Horská služba obdržela hlášení o nehodě v jedenáct hodin s tím, že dívka je členkou lyžařského kurzu jedné jihomoravské školy. „Vyrazili jsme ihned na místo ve dvou na sněžném skútru s veškerým zdravotnickým vybavením. Dívka bez přilby podle všeho vylétla na terénní nerovnosti a při pádu dopadla na ztvrdlý povrch sjezdové tratě. Během vyšetření jsme zjistili, že zřejmě utrpěla těžké zranění krční a hrudní páteře,“ popsal záchranu Jaroslav Tejnský, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Vzhledem k povaze poranění záchranáři povolali ke zraněné vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Zároveň pro jistotu kontaktovali i dispečink Rychlé lékařské pomoci, protože Ovčárna je vysoko v horách a vzhledem k počasí nebylo jisté, zda vrtulník dokáže přistát. To se však posádce LZS bez problémů podařilo na heliportu u stanice Horské služby. Záchranáři poté dívce nasadili krční límec a s pomocí ostatních účastníků kurzu jí umístili do vakuové matrace. Na saních za sněžným skútrem jí nato velice šetrně odvezli k vrtulníku. Ten zraněnou transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. „Upozorňuji lyžaře i snowboardisty, že po oblevě je nyní na sjezdových tratích ve vyšších polohách velice tvrdý umrzlý podklad. Tomu musejí přizpůsobit rychlost a styl jízdy. Stejně tak upozorňuji na to, že ti, kteří nepoužívají ochranné pomůcky, zejména přilbu, vážně hazardují se svým zdravím či dokonce životem,“ důrazně varoval Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí