+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Smršť těžkých úrazů v Krkonoších

Krkonoše, 5. března 2012 – Jen během dnešního dopoledne vyjeli záchranáři Horské služby k pěti těžkým úrazům neopatrných lyžařů, běžkařů a snowboardistů v Krkonoších. 

Smršť těžkých úrazů v Krkonoších
Ilustrační foto

První úraz zaznamenali členové HS pět minut po půl desáté. Osmadvacetiletý polský lyžař vyjel v Rokytnici nad Jizerou ze sjezdové dráhy a narazil do stromu. Zasahující záchranáři zjistili, že jel bez přilby a po nárazu byl v bezvědomí. Utrpěl poranění hlavy a hrudníku, takže musel přiletět vrtulník Letecké záchranné služby, který zraněného dopravil k dalšímu ošetření do nemocnice. Krátce po desáté hodině pak opět v Rokytnici čtyřiašedesátiletý lyžař narazil během rychlé jízdy do pevné překážky. Muž, i tentokrát polské národnosti, měl sice přilbu, přesto si ale nárazem přivodil fraktury bérců na obou dolních končetinách a kromě toho i poranění hrudníku. Po ošetření jej do nemocnice transportoval sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci.

„Vrtulník LZS dnes letěl do Krkonoš několikrát. Dalším případem, ke kterému jsme jej potřebovali, byl úraz české ženy na běžkách v Peci pod Sněžkou. Žena ve věku šedesát čtyři let vystupovala ve čtvrt na dvanáct z lanové dráhy tak nešťastně, že si způsobila frakturu stehna,“ popsal dnešní situaci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Uvedl, že tím dnešní dopolední skóre zdaleka neskončilo. V tu samou chvíli totiž, znovu v Rokytnici nad Jizerou, se těžce zranil patnáctiletý snowboardista. I přes přilbu upadl po pádu do bezvědomí v souvislosti s úrazem hlavy. Záchranáři HS také dospěli po vyšetření k závěru, že si pravděpodobně způsobil poranění v břišní krajině. I pro něj letěla posádka vrtulníku LZS. Jen deset minut po této nehodě se ve Špindlerově Mlýně u vleku Davidovka zranil třicetiletý český lyžař bez přilby. Narazil do stromu a přivodil si frakturu stehna s podezřením na poranění žeber.

Dnešním přídělem těžkých poranění tak pokračuje krkonošská statistika úrazů z minulého týdne. Během něj došlo jen na území tohoto pohoří k 201 úrazu, z toho šestatřicetkrát musel dispečink vyslat na místo sanitku Rychlé zdravotnické pomoci a pětkrát vrtulník LZS. Víkend pak zaznamenali záchranáři 82 úrazů a kromě toho jedno náročné pátrání a jednu záchrannou akci v hřebenových partiích Krkonoš. „V současných klimatických podmínkách je především po ránu na sjezdovkách tvrdý umrzlý povrch. Zároveň se na nich pohybuje vzhledem k pokračujícím jarním prázdninám velké množství lidí. Všichni proto musejí bezpodmínečně jezdit ohleduplně, dodržovat přiměřenou rychlost a rozhodně používat ochranné pomůcky, především přilby,“ důrazně apeloval Adolf Klepš. Dodal, že důležité je, aby všichni dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích, jehož znění mohou najít na adrese www.hscr.cz.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí