+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Hledaný běžkař v Beskydech byl nalezen mrtvý

Beskydy, 6. března 2012 – Jedenasedmdesátiletý běžkař z Frýdku-Místku, po kterém od včerejška pátrala Horská služba, byl dnes po poledni nalezen mrtvý pod vrcholem hory Travný.

Hledaný běžkař v Beskydech byl nalezen mrtvý
Ilustrační foto

Senior vyrazil sám v neděli na túru po trase Visalaje – Travný – Morávka Sviňorky. O tom, že jej rodina pohřešuje, se členové Horské služby dozvěděli až v pondělí kolem poledne. „Ihned byla zahájena pátrací akce ve spolupráci s Policií ČR. Muže jsme hledali na předpokládané trase na terénních čtyřkolkách a policisté použili i vrtulník. Pátrání bylo ovšem bezvýsledné a na noc jsme akci museli přerušit,“ popsal začátek pátrání Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Uvedl, že ještě v pondělí pozdě večer získali záchranáři nové informace. Ty však mohli prověřit vzhledem k povaze terénu až dnes ráno. V 10:00 proto začala velká akce, které se tentokrát zúčastnili jen členové HS, protože muž mohl být v místech, kam by se zřejmě nikdo jiný nedostal. „Opět vylétl vrtulník a do hor vyrazilo 25 našich členů. Řada z nich jsou dobrovolníci, a proto se museli uvolnit v práci. Přesto nastoupili s odhodláním a za to jim patří dík. Všichni pak vyrazili na místa, kde se dalo pohybovat jen na lyžích, či dokonce na stoupacích železech,“ informoval Radim Pavlica. Dodal, že Policie ČR Horské službě velice pomohla tím, že zapůjčila do akce speciální monitorovací zařízení. To umožnilo záchranářům přesně vědět, kde se jaký tým nachází a HS tak mohla pohyb všech mužů v akci dokonale koordinovat. Krátce po poledni se také podařilo seniora najít, byl ovšem již mrtev. Podle všeho na běžkách uklouzl na zledovatělém povrchu, spadl z asi stometrového srázu a narazil hlavou do stromu. Podle všech příznaků na místě okamžitě zemřel. Vzhledem k těžkému terénu pak vyproštění a transport trval až do pozdních odpoledních hodin. „Musím bohužel říci, že muž porušil takřka všechny zásady pohybu na horách. Na túru se vydal zcela sám, neměl sebou nabitý mobilní telefon, podcenil klimatické podmínky, tedy zledovatělý sníh, a podle všeho nakonec i přecenil své schopnosti lyžaře. Upozorňuji turisty v Beskydech, že je nutné vždy túru pečlivě plánovat, zejména v zimě, kdy hrozí na zledovatělých cestách zranění či dokonce ohrožení života,“ důrazně varoval náčelník Pavlica.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí