+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka lyžaře s chodcem v Orlických horách

Orlické hory, 21. března 2012 – Třicetiletý lyžař srazil dnes dopoledne v plné rychlosti padesátiletého turistu, který fotografoval asi pět metrů od kraje Černé sjezdovky v Říčkách.

Srážka lyžaře s chodcem v Orlických horách
Ilustrační foto

Zda stál chodec na nepřehledném místě či jel lyžař příliš rychle a bez ohledu na situaci na sjezdové trati, není v tuto chvíli jasné. Faktem ale je, že si oba způsobili navzájem těžká zranění. „Vyjeli jsme ve dvou na místo a tam zjistili, že lyžař utrpěl zlomeninu nohy, paže a vzhledem k tomu, že si stěžoval na bolestivé dýchání, s největší pravděpodobností i žeber. Pěší turista na tom byl podstatně hůř, byl v bezvědomí a nedýchal,“ popsal situaci Jiří Kalousek, zasahující člen Horské služby Orlické hory. Dodal, že on i jeho kolega muži dali umělé dýchání, poté jej napojili na kyslíkový přístroj a zatímco čekali na přílet vrtulníku leteckých záchranářů, poskytovali muži masáž srdce. Vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové se podařilo přistát zanedlouho asi 100 metrů od místa nehody, takže záchranáři muže šetrně přemístili na palubu a předali posádce. Ta zraněného ihned napojila na přístroje a vzápětí se objevily známky srdeční aktivity. Muž nicméně dál mohl dýchat jen za pomoci přístrojů a byl proto co nejrychleji transportován do Fakultní nemocnice v Hradci. Zraněného lyžaře mezi tím odvezli záchranáři k přivolanému sanitnímu vozu Rychlé zdravotnické pomoci, který jej převezl do Rychnovské nemocnice k dalšímu ošetření. „Chodci by se neměli na sjezdových tratích vůbec pohybovat, znamenají vždy riziko srážky s lyžařem. Nicméně i lyžaři by měli pečlivě dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Eliminují tak možnost střetu s jinými a zmenšují riziko vážných zdravotních komplikací,“ varoval Josef Šifra, náčelník Horské služby Orlické hory.

Bližší informace: Josef Šifra, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 101, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí