+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka dvou dívek na sjezdovce v Harrachově

Krkonoše, 28. března 2012 – Dvě dívky na snowboardu se dnes dopoledne kolem tři čtvrtě na deset v plné jízdě srazily na červené sjezdové trati v lyžařském areálu Harrachov.

Srážka dvou dívek na sjezdovce v Harrachově
Ilustrační foto

Přesné okolnosti kolize a viník nehody nejsou v tuto chvíli jasné. Čtrnáctiletá jezdkyně na snowboardu však kvůli srážce utrpěla těžké zranění, druhá účastnice nehody ovšem vyvázla bez následků. „Na místo nehody jsme ihned vyslali dvoučlenný tým záchranářů s veškerou zdravotnickou technikou. Ti na místě zjistili, že zraněná dívka neměla přilbu a utrpěla pravděpodobně úraz krční páteře. Členové HS jí proto zafixovali krčním límcem a umístili do tzv. vakuové matrace,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Dodal, že záchranáři vzhledem k povaze zranění vše z místa konzultovali s pracovníky dispečinku Zdravotnické záchranné služby. Ti poté povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. Členové HS proto zraněnou dívku šetrně na saních za sněžným skútrem dopravili na harrachovský heliport. Zde ji pak převzala posádka LZS, která s ní odletěla do nemocničního zařízení, kde ji předala k dalšímu ošetření. „Opět důrazně upozorňuji lyžaře i snowboardisty na nutnost používání ochranných pomůcek, zejména přilby. Je důležité, aby si všichni návštěvníci našich sjezdových tratí uvědomili, že přilba je chrání od těžkých poranění při pádu či srážce a v mnoha případech dokáže i zachránit život,“ varoval náčelník Klepš. Upozornil, že v Krkonoších je v těchto dnech v ranních hodinách povrch sjezdovek umrzlý a tvrdý, během dne se však na slunci tvoří měkký mokrý sníh. Všichni, kdo se na sjezdových tratích pohybují, by tomu měli přizpůsobit rychlost a styl jízdy a zároveň dávat pozor, kde a jak se pohybují ostatní.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí