+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pomoc při záchraně chlapce v Českém Ráji

Jizerské hory, 9. května 2012 – Šplhání na strom se v pondělí odpoledne málem stalo osudným jedenáctiletému chlapci v oblasti Drábských světniček v Českém Ráji.

Pomoc při záchraně chlapce v Českém Ráji
Ilustrační foto

Chlapec chtěl zdolat strom v nepřístupném terénu a při pádu si přivodil otevřenou zlomeninu dolní končetiny v oblasti bérce. Už z prvotních informací nám bylo jasné, že k nehodě došlo v místě, které je nepřístupné pro běžnou záchranářskou techniku. A nejen to, na takové lokality, jakých je v této oblasti plno, se těžko dostane i záchranář jinak, než ze vzduchu. Ke zraněnému chlapci byl ihned proto povolán vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce,“ komentoval akci zasahující člen Horské služby Jizerské hory Pavel Horký. Vrtulník totiž na smluveném místě musel nabrat leteckého záchranáře HS, který je vycvičený k zásahům v takovém terénu. Vrtulník pak dopravil záchranný tým na místo nehody, jeho členové chlapce ošetřili a následně byl zraněný transportován v podvěsu s leteckým záchranářem na místo, kde bylo možno přistát a pacienta přeložit na palubu vrtulníku. Odtud byl pak převezen k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice. „Vzhledem k tomu, co naši členové vlastně každý den cvičí, je jasné, že Horská služba v případě nutnosti zasáhne na vyžádání i mimo horské oblasti. Celý zásah byl perfektní ukázkou velmi dobré a dlouhodobé spolupráce Skupiny speciálních činností LZS Liberec a HS Jizerské hory při zásazích v nepřístupném terénu za pomocí vrtulníku a lanových technik. Během čtrnácti dnů je to již druhý náročný zásah s využitím podvěsu“ uvedl k akci René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory s tím, že zmínit musí i velkou pomoc profesionálních hasičů ze stanice Mnichovo Hradiště.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí