+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný školák na Zadově

Šumava, 22. května 2012 – Dvanáctiletému chlapci se dnes kolem poledne málem stala osudnou zřejmě dětská hra v pokojích jednoho z hotelů na Zadově, když si způsobil silné krvácení z paže.

Těžce zraněný školák na Zadově
Ilustrační foto

Chlapec při hře propadl skleněnými dveřmi, utrpěl několik řezných ran a především vážné poranění jedné z pažních cév. Ihned nastalo silné krvácení, které ohrozilo jeho život. „Přítomné učitelky naštěstí chlapce okamžitě ošetřily podle všech zásad první pomoci. Pak zavolaly lékaře a Horskou službu. Když jsem dorazil na místo nehody, zraněný měl kvalitně zaškrcenou paži, ale evidentně ztratil mnoho krve. Provedl jsem základní vyšetření a zjistil, že chlapec má v podstatě neměřitelný krevní tlak,“ popsal situaci Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Krátce poté ke zraněnému dorazil i lékař, který po vyšetření doporučil ihned povolat vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Chlapec byl poté šetrně naložen do sanitního vozu, který jej dopravil do Vimperku na heliport Záchranné služby. Tam dosedl pak vrtulník LZS, který hocha transportoval k dalšímu ošetření do traumacentra českobudějovické nemocnice. „V tuto dobu není na Šumavě velká návštěvnost, na druhé straně ale jarní počasí využívají školy v přírodě a školní výlety. Doporučuji proto pedagogům a vychovatelům, aby dbali na zvýšenou bezpečnost svěřených dětí. Nejde jen o dětské hry, ale i o výlety do náročného terénu, možné setkání s jedovatým hadem či pohyb v horských říčkách a potocích,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí