+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana seniora unikátním přístrojem Lucas

Šumava, 8. června 2012 – Šestašedesátiletý horský cyklista dnes kolem páté hodiny odpoledne zřejmě fyzicky nezvládl náročnou túru na kole a v oblasti Šumavy mezi Rokytou a Hradlovým mostem zkolaboval.

Záchrana seniora unikátním přístrojem Lucas
Ilustrační foto

Cyklisté z jeho skupiny okamžitě poté, co během jízdy z kola spadl, zavolali na dispečink Zdravotnické záchranné služby. Ta pak k nehodě vyslala sanitní vůz, povolala vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně a také záchranáře Horské služby. „Na místo jsem přijel přibližně deset minut po oznámení a zjistil, že muže mezitím resuscitovali jeho přátelé za telefonické asistence záchranky. Ihned jsem zraněného převzal a historicky poprvé jsem nasadil přístroj Lucas 2, který provádí nepřímou masáž srdce,“ popsal záchranu života seniora Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že unikátní masážní přístroj má HS dlouhodobě zapůjčený od společnosti Physiocontrol. Záchranář pak muži poskytl ošetření i pomocí tzv. laického defibrilátoru, který na českých horách za poslední dva roky zachránil už řadu životů. Do resuscitace se také kvalifikovaně zapojily čtyři zdravotní sestry, které shodou okolností jely kolem. Člen HS se proto mohl vypravit pro lékaře z vrtulníku, který na místě nemohl přistát a dosedl na parkovišti u Antýglu. Cestou zpět také navigoval sanitní vůz, který pak muže převezl k vrtulníku. Muž byl poté stabilizován a transportován k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „Předpokládám, že podobných případů budeme mít během letní sezony víc. Důrazně proto upozorňuji turisty a zejména cyklisty, aby pečlivě plánovali trasy. Především si musejí naplánovat výlet s ohledem na své zkušenosti, schopnosti, zdravotní stav a věk,“ doporučil návštěvníkům hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí