+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pátrání po dvou ztracených seniorech

Krušné hory, 21. června 2012 – Jedenaosmdesátiletí manželé se včera odpoledne vypravili na túru do okolí Božího Daru a ztratili se v rašeliništích tak důkladně, že je musel hledat policejní vrtulník.

Pátrání po dvou ztracených seniorech
Ilustrační foto

Zda si trasu špatně naplánovali či nedbali bezpečného pohybu v horách a sešli ze značené cesty do volného terénu, není v tuto chvíli jasné. Kolem čtvrté hodiny dopoledne však volali mobilem Policii ČR s tím, že se pohybují po rašelině a neví, kde jsou a jak se dostanou na cestu. „Ihned nato mi policisté volali s tím, že nás žádají o spolupráci při pátrání. V tu chvíli pro mne už jela dvoučlenná posádka policejního vozu, která mne krátce po čtvrt na pět naložila. Vyrazili jsme směrem na Špičák, projížděli cesty a dávali znamení houkačkou,“ popsal pátrání zasahující člen Horské služby Krušné hory Arnošt Zettl. Policisté i záchranář pak pokračovali v pátrání i pěšky a čas od času se spojili se ztracenými turisty mobilním telefonem. Ten se však manželům kolem šesté večer vybil. Podle posledních informaci stáli v rašeliništi na jednom z kousků pevné půdy.

Policisté tedy po poradě se členem HS požádali o pomoc vrtulník PČR s termovizí. Sami se pak stáhli na parkoviště skiareálu Neklid. Zde pak posádce helikoptéry popsali, kde by pohřešovaní mohli být. Ti, jakmile uslyšeli a zahlédli vrtulník, roztáhli červený deštník, který žena sebou naštěstí měla. Hasiči, kteří byli na palubě, oba vyčerpané manžele pak na úvaze vytáhli do helikoptéry a přeletěli s nimi na parkoviště. Tam si je převzali policisté, kteří muže i ženu převezli vzhledem k jejich věku k lékařské prohlídce do nemocnice v Ostrově nad Ohří. „Důrazně upozorňuji všechny návštěvníky našich hor, zejména pak seniory, aby pečlivě zvážili, zda si túru naplánovali s ohledem na své síly, schopnosti a zdravotní stav. Všichni si musejí uvědomit, že hazardováním a ledabylostí ohrožují své zdraví, či dokonce život,“ apeloval náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí