+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba zvýšila bezpečnost návštěvníků Šumavy

Šumava, 29. června 2012 – Díky finanční podpoře z projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj čeká se začátkem letní prázdninové sezóny návštěvníky Šumavy lepší zajištění jejich bezpečnosti a informovanosti při pohybu v horském terénu.

Horská služba zvýšila bezpečnost návštěvníků Šumavy
Ilustrační foto

To se především týká rozmístění a doplnění informačních tabulí s pohotovostním číslem Horské služby Šumava, které jsou umístěny na rozcestnících Klubu českých turistů. Tyto informační tabule jsou instalovány na začátcích nejnavštěvovanějších turistických cest a ve vymezených kritických místech s častým výskytem úrazů. "Návštěvnost našich hor se každým rokem zvyšuje a tento nárůst přináší zvýšený počet úrazů. Právě lepší a kvalitnější zajištění bezpečnosti návštěvníků i trvale žijících obyvatel je prvořadým úkolem našich záchranářů. A protože zvyšování bezpečnosti má za cíl i projekt Plzeňský kraj – bezpečný kraj, připravili jsme tuto společnou aktivitu,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že Plzeňský kraj v rámci tohoto projektu poskytl Horské službě Šumava dotaci ve výši přesahující částku 76.000,- Kč.

Instalace těchto informačních tabulí je kladně hodnocena Klubem českých turistů zejména z hlediska bezpečného pohybu na turistických stezkách, možnosti rychlého přivolání odborné pomoci při náhlém postižení zdraví, ztrátě orientace v horském terénu, poskytnutí základních informací o povětrnostní situaci na horách, úpravě běžeckých tras v zimním období, uzavírkách turistických tras a doporučení pro turisty.“ Pro letní sezónu 2012 bylo v rámci tohoto projektu instalováno v terénu 400 kusů informačních tabulí s pohotovostním číslem Horské služby Šumava. Tyto informační tabule doplňují zároveň systém tzv. traumabodů, které jsou rovnoměrně rozmístěny po celém území Národního parku a části CHKO Šumava,“ doplnil náčelník Janďura s tím, že návštěvníci Šumavy tak budou mít vždy jasně viditelné a srozumitelné informace o pohotovostních číslech jednotlivých záchranných složek.

Kromě toho Horská služba Šumava rozmístila na pokladnách ve sportovních střediscích, informačních střediscích, na recepcích hotelů a penzionů samolepící fólie s pohotovostním číslem horské služby. Stranou nejsou ani největší sportovní zimní a letní střediska, kdy informační číslo na horskou službu je viditelně umístěno přímo na sedačkových lanových drahách. V těchto případech číslo slouží k přivolání odborné první pomoci v případě náhlého ohrožení života, zdraví nebo při přerušení provozu lanové dráhy a k zajištění nutné evakuace pasažérů z tohoto zařízení. „Pro zvýšenou informovanost veřejnosti o pohotovostních číslech na Horskou službu slouží vizitky s kontakty na jednotlivé pracovní obvody a stanice Horské služby Šumava. Tyto vizitky jsou umístěny ve všech stanicích horské služby a ve vybraných informačních centrech,“ popsal další bezpečností opatření Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí