+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana turisty ze skalní věže

Krušné hory, 8. července 2012 – Neobvyklou záchrannou akci řešili dnes členové Horské služby v Tisských stěnách poté, co se třiatřicetiletý turista rozhodl zažít větší dobrodružství, než je pouhý výlet po značených trasách.

Záchrana turisty ze skalní věže
Ilustrační foto

Původně se vydal spolu s rodinou po běžné turistické trase v Malých Tisských stěnách. To mu ale zřejmě nestačilo a tak přeskočil ze skalního masivu, kam vede po schodech normální značená stezka, na skalní věž Cimbuří. Délka jeho skoku byla přibližně dva metry a na věž doskočil bezpečně. Tam si ale uvědomil, že na malém vrcholku nemá odvahy na rozběh a skok zpět. „Musel by totiž kromě toho doskočit mírně nahoru a navíc proti malé skalce na masivu u stezky. Po záchraně mi řekl, že už během skoku si uvědomil, že udělal hloupost, bylo ale pozdě,“ popsal turistovu situaci zasahující člen Horské služby Krušné hory Tomáš Plíva. Dodal, že manželka turisty neztratila naštěstí duchapřítomnost a ihned doběhla pro pomoc na nedalekou stanici HS Tisá. Poté, co záchranářům popsala situaci, dva členové HS se s ní vydali na místo. Evakuace uvízlého turisty z Cimbuří pak začala výstupem jednoho ze záchranářů na vrchol věže. Zde zjistil, že muž není naštěstí nijak zraněn. Uvázal jej tedy do zajišťovací sedačky, přesunul k slaňovacímu kruhu a spustil bezpečně dolů. Tam se muže ujal druhý člen HS a předal ho rodině. „Celá záchranná akce proběhla bez problémů a prověřila dovednosti a znalosti našich záchranářů v této ne úplně běžné situaci. Turista i přes to, co mu hrozilo, vyvázl bez zranění. Přesto upozorňuji návštěvníky skal, aby se nevydávali mimo značené turistické stezky a nehazardovali se zdravím či životem,“ apeloval náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí