+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba bude cvičit na nové rozhledně na Kramolíně

Šumava, 9. července 2012 – Záchranu a evakuaci osob z velmi neobvyklého místa dnes od 17:00 budou trénovat členové Horské služby Šumava v prostorách nové rozhledny na Kramolíně.

Horská služba bude cvičit na nové rozhledně na Kramolíně
Ilustrační foto

Rozhledna ve tvaru dřevěného válce je vysoká čtyřicet metrů a vede k ní tzv. stezka v korunách stromů. Stejně, jako v sousedním Bavorském lese jde o dřevěný chodník se sklonem 6 stupňů, který k rozhledně stoupá upevněn na kmenech. „Musíme nacvičit záchranu turistů, kteří na rozhledně například zkolabují či nebudou schopni sami sestoupit. Pro cvičení použijeme v prvním případě speciální nosítka Ferna, na kterých budeme figuranty na lanech spouštět z vrcholu věže,“ popsal dnešní cvičení vedoucí cvičení Aleš Fejfar, člen Horské služby Šumava. Dodal, že ve druhém případě záchranáři budou trénovat svoz osoby po zmíněné visuté stezce na nosítkách UT 2000, opatřených na spodní části kolem. Cvičit bude osm členů HS Šumava a figuranty jim budou dělat dobrovolníci z řad turistů, případně obsluhy zdejšího lyžařského areálu. „Zítra bude rozhledna uvedena do zkušebního provozu a 20. července pak bude otevřena pro veřejnost. My se musíme v takovém případě vždy připravit na neočekávané události a záchranu návštěvníků tohoto stavebního unikátu pečlivě natrénovat. Nikdy nevíme, co se může stát a kdy získané zkušenosti našich členů pomohou zachránit lidský život,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí