+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Rozsáhlá pátrací akce na Šumavě

Šumava, 12. července 2012 – Záchranáři Horské služby, policisté i Informační a strážní služba NP Šumava se dnes po poledni koordinovaně zapojili do rozsáhlého pátrání po ztraceném osmaosmdesátiletém houbaři.

Rozsáhlá pátrací akce na Šumavě
Ilustrační foto

Ten si dopoledne vyšel se svým synem na houby do prostoru Šindlova nedaleko Nových Hutí. V hustém lese se však oba muži rozdělili, a když syn dorazil k zaparkovanému automobilu, otce nenašel. Když se senior stále nevracel, mladší muž zavolal v 11:50 na dispečink šumavské Horské služby. „Ihned jsme zahájili pátrací akci a do terénu vypravili šest našich záchranářů, čtyři vozidla, jednu terénní čtyřkolku a psovoda se psem. Kontaktovali jsme také Policii ČR a ti do akce zapojili příslušníky obvodních oddělení z Vimperka, Volar, Horní Vltavice a z územního odboru PČR v Prachaticích,“ popsal koordinaci pátrání Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v pátrání pomáhal i pracovník ISS šumavského Národního parku. Všichni členové pátracího týmu postupně prohledávali prostor, kde by se senior mohl nacházet. Po necelých třech hodinách pak dezorientovaného muže nalezla cyklohlídka Policie ČR z Horní Vltavice nedaleko Michlovy Hutě. Houbař byl v podstatě v pořádku, jen po jednom pádu v lesním porostu měl drobné oděrky v obličeji. Ty mu na místě ošetřil jeden ze záchranářů HS. Seniora poté předali posádce sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby z Vimperka. „Hledaný pán neměl mobil a to nám pátrání výrazně ztížilo. Upozorňuji proto zejména houbaře, aby se v nepřehledném terénu hlubokých šumavských lesů neoddělovali od ostatních a vždy u sebe měli nabitý mobilní telefon,“ apeloval náčelník Janďura. K celé akci uvedl, že se opět jednalo o ukázku perfektní spolupráce různých záchranných složek. „Je vidět, že efektivní koordinace a použití lidí i prostředků v průběhu takového pátrání vede ke včasnému nalezení hledané osoby,“ řekl Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí