+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Další pátrání po houbaři na Šumavě

Šumava, 14. července 2012 – Po dalším houbaři, tentokrát třiapadesátiletém muži, dnes odpoledne pátrali členové Horské služby i policisté v oblasti Gerlova potoka v okolí Železné Rudy.

Další pátrání po houbaři na Šumavě
Ilustrační foto

Muž se krátce po obědě ztratil v nepřehledném lesním porostu, protkaném mnoha potoky a slatěmi. Jak zjistil, že neví, kde se nachází a jak zpět k vozidlu, neztratil naštěstí duchapřítomnost. Deset minut před třináctou hodinou kontaktoval mobilním telefonem dispečink Horské služby na Špičáku. „Ihned jsme zahájili akci a do pátrání povolali sedm našich záchranářů se dvěma terénními čtyřkolkami a dvěma automobily. Vzhledem k povaze terénu jsme také vzali psovoda se psem,“ popsal akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že na pátrání také spolupracovalo jedno hlídkové vozidlo s posádkou obvodního oddělení Police ČR Železná Ruda a posádka vozidla Městské policie z tohoto šumavského města. Během pátrání udržoval ztracený houbař stálý kontakt s dispečinkem HS. Proto pátrací tým vcelku rychle dokázal podle mužova popisu stanovit přibližné místo, kde se houbař nachází. V této lokalitě pak ještě záchranáři použili zvukové signály houkačkou. Krátce před druhou hodinou odpoledne byl pak muž psovodem nalezen v pořádku a bez jakéhokoliv zranění. Členové HS jej poté převezli k jeho vozidlu a akci ukončili. „Na tomto pátrání je jasně vidět, jak jsou naše doporučení důležitá. Muž měl u sebe nabitý mobil, znal číslo na HS a nezmatkoval. Ihned, jakmile si uvědomil svoji nelehkou situaci, nesnažil se v panice hledat cestu, ale kontaktoval profesionály. Díky tomu mohl být rychle nalezen a dostal se domů v dobrém zdravotním stavu,“ komentoval pátrání náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí