+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný cyklista u Lipna

Šumava, 5. srpna 2012 – Patnáctiletý cyklista včera odpoledne zřejmě nezvládl skok na těžké sjezdové trati v bikeparku na Kramolíně u Lipna a těžce se zranil.

Těžce zraněný cyklista u Lipna
Ilustrační foto

Horská služba Šumava dostala hlášení o nehodě krátce před patnáctou hodinou. Podle popisu mladík při dopadu spadl na kámen a tím si způsobil několik poranění. „Na místě jsme zjistili, že má silně zhmožděný hrudník a pravděpodobně několik zlomených žeber. Špatně dýchal a vše nasvědčovalo tomu, že má také další vnitřní zranění. Kromě toho měl všude odřeniny,“ popsal situaci Václav Cypro, člen Horské služby Šumava ze stanice Kramolín s tím, že chlapec měl naštěstí přilbu, takže nedošlo k úrazu hlavy. Záchranář ošetřil zraněnému krvácející odřeniny, zafixoval jej do tzv. vakuové matrace a požádal o spolupráci dispečink tísňové linky 155. Ti poté ihned povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Před jeho příletem zatím člen HS kontroloval jeho základní fyziologické funkce a po přistání přímo na místě jej předal posádce. Vrtulník pak zraněného transportoval k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice. „Před několika dny jsme zveřejnili nové Desatero bezpečného pohybu horského cyklisty. Upozorňuji všechny milovníky kol, že je důležité si tyto rady vzít k srdci a jezdit podle nich. V tomto případě, protože se jednalo o tzv. sjezdové cyklisty, doporučuji nad rámec běžných ochranných prostředků i používání chrániče páteře či loketních a koleních chráničů,“ apeloval na cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí